Rösta på vad Sveriges exoplanet ska heta!

Publicerad: Torsdag, 24 oktober 2019, Skribent: Linda

I år fyller den Internationella astronomiska unionen (IAU) 100 år, och en del av firandet är den globala tävlingen IAU100 NameExoWorlds. Varje land i världen får lov att ge ett populära namn till varsin exoplanet med tillhörande värdstjärna. Sverige har tilldelats ett planetsystem som ligger bland stjärnorna i Karlavagnen, i stjärnbilden Stora björnen.

– Det här spännande projektet bjuder in alla över hela jorden till att fundera över vår kollektiva plats i universum, och samtidigt uppmana till kreativitet och global samhörighet. NameExoWorlds påminner oss om att vi alla hör hemma under samma himmel, säger Debra Elmegreen, tillträdande president för IAU. 

IAU har tagit fram ett stort urval av välstuderade, bekräftade exoplaneter samt deras värdstjärnor. Varje land har nu tilldelats ett av dessa planetsystem, och i varje fall har hänsyn tagits till kopplingar till landet och till värdstjärnans synlighet från det landet.

Sverige har tilldelats planeten som idag går under beteckningen HD 102956 b. Planeten är en så kallad het Jupiter med en omloppsperiod på 6,5 dagar runt en stjärna som är något tyngre och större än solen (dess massa uppskattas vara 1,68 gånger solens, dess diameter drygt 4 gånger solens). Systemet ligger cirka 400 ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen. 

Fram till kl 19:04 den 11 november 2019 kan du rösta om de förslag som valts ut för att tävla.

Namnen på planeten respektive stjärnan som nu går till omröstning är dessa:

Dunfin och Akka 
Isagel och Aniara
Ratatosk och Yggdrasil 
Skoll och Alfrödull
Tjovke och Naestie

Dunfin (planeten) och Akka (stjärnan) är två av gässen i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Ledargåsen Akka är döpt efter ett av Sveriges högsta fjäll, och Áhkká betyder gammal kvinna på lulesamiska

Isagel och Aniara är namn från Harry Martinsons episka Aniara. I dikten styrs den gigantiska rymdskeppet Aniara ut i världsrymden av piloten Isagel.

Yggdrasil är livets träd i den fornnordiska mytologin. Ratatosk är ekorren som är budbärare mellan trädets olika delar.

Alfrödull är solens vagn i fornnordisk mytologi och Skoll är vargen som jagar efter den.

Naestie är det sydsamiska ordet både för stjärna och för “björnens öga” i samband med traditionell björnjakt. Tjovke är sydsamiska för björnunge.

 www.rymdaret.se/exoplanet.

 

 

 


Kommentarer

Nyhetsbrev