Rollspel i karantän

Publicerad: Måndag, 27 april 2020, Skribent: Lina

Spela rollspel i karantän

Så här i tider av social distansering och karantän kan det vara läge att klura ut hur man kan spela rollspel online och faktum är att det är lättare än man kan tro.

Jag spelar i en grupp som spelat regelbundet nästan varje vecka i fem års tid och alltid online. Det vi använder oss av är sidan Roll 20. Att döma av min profil på sidan har jag varit medlem sedan 2015, varit inloggad i nästan 500 timmar, slagit över 1500 tärningsslag, spelat med över tio personer och spellett två olika kampanjer.

Det är inte det enda sättet att spela online, kanske inte ens det bästa, men det har funkat mer än väl för oss. Visst kan det vara så att vissa element saknas, men rent spontant skulle jag säga att det i så fall inte är många. Det finns trots allt en anledning till att vi fem år senare fortsätter att logga in nästan varje tisdag.

Vad behöver man då för att spela rollspel i just Roll20? I princip exakt samma saker som att spela IRL samt en uppkoppling. Färdiga karaktärsblad finns till vissa spel, även några svenska, och de underlättar eftersom det då bara är att fylla i statsen och sedan klicka på tärningsikonen för ett slag.

Allt annat, som handouts, kartor, bakgrundsbilder osv, kan laddas upp och förberedas i förväg. Det är lätt att byta mellan olika bakgrunder och fördela det som behöver fördelas mellan spelarna under tiden spelet pågår. Man kan självklart också ha egna karaktärsblad som pdf, ladda upp, och sedan slå virtuella tärningar och tolka resultatet ändå.

Lägger man som spelledare ner tid på att förbereda och lägga upp bra bakgrunder (det som annars skulle ligga på bordet), snygga handouts och musik, så är skillnaden inte så stor mot ett IRL-spel. Det kan verka trist att klicka för att rulla ett tärningsslag, men spänningen och reaktionerna på de slagen är densamma.

Det finns andra sidor, och det funkar att bara göra det via t.ex. Discord också. Oavsett hur man spelar är förutsättningarna för ett lyckat rollspel online är detsamma som alltid: Förberedelse och inlevelse. Som spelledare ska man se till att man har läst på och att allt finns på plats så att spelarna inte behöver sitta och vänta medan du laddar upp kartor och avatarer. Som spelare måste man hänga med, vara aktiv och leva sig in i sin karaktär.

Vi har valt att inte använda alla funktioner i Roll20 och kör själva samtalet via Discord. När vi började funkade den delen inget vidare, men det var för fem år sedan, vi har bara valt att fortsätta med Discord för att… för att.

Att skapa ett Roll20-konto är gratis. Det finns betalfunktioner, bland annat för att göra egna mer komplexa egna karaktärsblad. Det är självklart alltid bra att ekonomiskt stötta sådant man använder mycket, men i gratisversionen finns det absolut tillräckligt för att skapa en egen kampanj och prova hur det fungerar utan att det känns begränsande. Och det är mer än tillräckligt för att slippa ta sig igenom den här tiden utan att spela rollspel!


Kommentarer

Nyhetsbrev