Record of a Spaceborn Few

Publicerad: Onsdag, 11 juli 2018, Skribent: Gunilla

Nu är det tre år sedan Becky Chambers slog igenom med den mysiga relations-space operan The Long Way to a Small Angry Planet. Den liknas ofta vid tv-serien Firefly, framför allt för att den utspelar sig på ett litet rymdskepp med en brokig besättning, men själv tycker jag att den beskrivningen haltar en smula. Firefly är en charmig skröna baserad på vilda västern-klyschor, med lätt karikerade figurer i alla roller. Becky Chambers målar med betydligt finare penseldrag och skapar personer som känns unika och mångbottnade.

Debuten följdes av A Closed and Common Orbit, där ett par personer återkommer från första boken, men stämningsläget och tematiken har förskjutits från ”relationer i en liten grupp på äventyr” till ”två sårbara individer utforskar verkligheten och sig själva tillsammans”.

Nu har vi hunnit fram till tredje boken i vad som egentligen inte kan kallas en serie, utan snarare är fristående böcker från samma universum. Här berättar Chambers om ättlingar till de människor som lämnade jorden för många hundra år sedan, men varit obenägna att inordna sig i den större galaktiska civilisationen. Den mänskliga diasporans envisa lantisar, om man så vill. När en katastrof drabbar eftersläntrarna tvingas de ställa en oundviklig fråga - har deras exodusskepp något syfte, nu när de har nått sin destination?Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.