Rädda biblioteken

Publicerad: Tisdag, 19 mars 2019, Skribent: Maths

Jag är uppvuxen i ett hem med väldigt få böcker. Men på biblioteket nära skolan upptäckte jag ett oändligt antal böcker. Jag läste (nästan) alla. Jag fick nya ord, ett levande språk. Jag fick drömmar om livet och framtiden och om vem jag var och ville vara.
Det är ingen katastrof att växa upp i ett hem utan böcker; många gör det. Det är inte heller så att den som läser böcker blir en bättre människa. Men för den som kanske av misstag råkar gå in på ett bibliotek, kan ett långsamt jordskred i tillvaron inträffa. Upptäckten att den som läser böcker aldrig har tråkigt. Att den som läser böcker blir bjuden på andra fester och middagar. Att den som läser böcker samlar på sig ovärderlig kunskap. Själv kan jag till exempel Midgårds karta och kungaätter bättre än jag kan Sveriges tronföljare. Det är inte praktiskt, men det är roligt. D'Artagnan och musketörerna har medfört att jag kan massor om franska revolutionen och (nästan) lärt mig franska. Och jag älskar science fiction, och kan därför mycket om rymden.

Så var snäll och sluta genast lägga ner bibliotek. Annars riskerar livet att bli mindre spännande och oväntat och häpnadsväckande för många kommuninnevånare.

Text skriven med anledning att Sveriges Författarförbund uppmanar medlemmar att protestera mot nedskärningar på våra bibliotek.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.