Power Behind the Throne

Publicerad: Onsdag, 13 oktober 2021

Vi har kommit fram till Power Behind the Throne, tredje delen i den långa rollspelskampanjen The Enemy Within till Warhammer Fantasy Role Play. För spelledaren är det ett ganska krävande äventyr, fullt av olika figurer att hålla reda på, hur de interagerar med spelarna och vilka trådar som plockas upp och kapas ju längre alla intrigerna fortsätter. Men det är värt det, för äventyret är både välskrivet och roligt, och dessutom förbättrat på i stort sett alla punkter jämfört med det gamla 80-talsorginalet.

Spelarna hamnar av en eller annan anledning i staden Middenheim, en stad belägen på en bergstopp och som är den största staden i de nordligare delarna av Imperiet. Väl där dras de in i intrigerna kring stadsledningen. Det verkar finnas någon eller några som håller till i det dolda och kontrollerar flertalet inflytelserika människor att dansa efter deras pipa, allt för att störta staden i fördärvet. Det är upp till spelarna att sätta stopp för planerna innan det är för sent. Det är något av en sandlåda spelledaren släpper sina spelare i, där de relativt fritt kan utforska staden och dess fraktioner och börja nysta i dess hemligheter och skuggvärldar.

Boken är uppdelad i sju kapitel. Första kapitlet går åt till att knyta ihop det tidigare äventyret Death on the Reik med Power Behind the Throne, och gör ett ok jobb med det. Det här var en svaghet i äventyret så som det publicerades på 80-talet, och det är skönt att se att de förankrat det lite bättre i den bakomliggande komplotten den här gången. Kapitel två är en kortare genomgång av staden Middenheim, med det som behövs för att spela igenom bokens innehåll. Det är däremot en ganska fattig genomgång av en väldigt intressant och häftig stad, så om du vill använda staden mycket i ditt äventyr och bygga ut dina speltillfällen och låta spelarna ränna lite fritt föreslår jag att du gör dig själv en tjänst och överväger att köpa även Middenheim - City of the White Wolf som går igenom staden i detalj. En stor del av boken går ut på att porträttera stadens elit, de styrande och rika. Vad de håller på med, vad de tycker om olika saker, vilka styrkor och svagheter de har, samt vad de tycker om varandra. För en stor del av äventyret, och det som gör det till vad det är, är att alla verkar ha olika hållhakar på varandra och driver agendor som påverkar äventyrets utgång över tid, och det är upp till spelarna att pusha äventyret i rätt riktning. För ett storslaget klimax blir det, oavsett vad spelarna hittar på.

Det är ambitiöst och spännande, och Cubicle7 har gjort ett fantastiskt jobb med att förtydliga och stolpa upp Power Behind the Throne på ett för spelledaren behjälpligt sett. Men de har glömt, eller hoppat över, en viktig sak: ett index. Det är väldigt många viktiga namn och platser i boken och att inte kunna slå upp dem snabbt utan ett massa bläddrande fram och tillbaka är närapå oförlåtligt. Det går såklart att klara sig utan, men det hade underlättat så mycket att jag inte förstår hur de kunde bortse från att ha med en lista i bokstavsordning i slutet av boken. 

Power Behind the Throne Compendium, då? Vad är det, och är den värd att införskaffa? Ja, om du vill fläska på med äventyret extra mycket. Nej, om du vill hålla det inom en snävare tidsram. Kompendiet innehåller några små äventyr att klämma in mellan händelserna i huvudboken, plus en del information om kaoskulter i staden, extra bifigurer som kan ge extra krydda åt intrigerna, lite mer om råttsituationen i Middenheim och annat smått och gott. Väl värt att äga om du vill gotta ner dig och dina spelare i Middenheim, med andra ord, men inget nödvändigt. Som det ska vara.

David 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev