Pluto – isboll eller spännande landskap

Publicerad: Tisdag, 28 juni 2022, Skribent: Glenn

Pluto – planet eller planetoid? Till och med i SF-bokhandelns personal pågår debatten. Den debatten kan fortgå länge än, men nu vet vi i alla fall lite mer om en av solsystemets avlägsnate medlemmar. Nu när rymdsonden New Horizons har kommit fram och tagit bilder på det som innan dess bara varit en suddig fläck på till och med rymdteleskopet Hubbles foton, så vet vi lite mer. New Horizons bilder och mätningar gav forskarna en uppsjö med data att arbeta med.

Någon som helt uppenbart har grottat ner sig i de data som sonden skickat, är författaren Lucy Kissick. Hennes roman Plutoshine innehåller mängder med små bakgrundsfakta som är direkt hämtade från New Horizon. Själv läste jag boken utan att veta mer än att sonden tagit foton av Pluto. Det var all förkunskap jag hade.

Plutoshine är en helt och hållet karaktärsdriven berättelse. Handlingen tar hela tiden baksätesplatsen. Det är de välskrivna karaktärernas inre som sitter i förarsätet. Ingenjören Lucian kommer med ett skepp som är på Pluto för att terraforma den, dels genom att förånga några asteroider för att skapa lite atmosfär, och dels genom att sätta upp en gigantisk solspegel. Atmosfären kan då hålla kvar lite av värmen som spegeln skapar.

På den sedan tidigare etablerade kolonin på Pluto finns en nioårig flicka, Nou. Hon har varit med om någon slags olycka, och traumat har gjort henne oförmögen att tala. Lucian fattar omedelbart tycke för flickan och vill hjälpa henne överkomma traumat, så hon kan prata igen. Alla närvarande på stationen är inte lika övertygade om att terraformningen är en bra idé, och vad som verkar vara ett sabotage inträffar snart. Viktiga parter i dramat är Nous äldre bror och hennes far, vilka båda var inblandade i Nous olycka – eller var det en olycka?

Man dras snabbt in i boken och engagerar sig i karaktärerna. Scenen för det hela är, som jag antydde ovan, mycket välgrundad och framför allt, välskriven. När jag strax efter läsningen såg på Vetenskapens världs program om New Horizons fynd på Pluto, insåg jag hur snyggt hon skrivit in en mängd av dessa nya fakta i boken. Massor av detaljer som lyfte närvarokänslan i boken, som jag trodde var fiktiva, var ny kunskap vi nyligen fått. En varmt rekommenderad bok.

 

Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev