Picknick vid vägkanten

Publicerad: Tisdag, 7 maj 2019, Skribent: David

Picknick vid vägkanten av bröderna Strugatskij är en av science fiction-genrens riktigt stora klassiker och premissen, att någon eller något utomjordiskt besökte planeten Jorden på ett antal platser men snabbt försvann igen och bara lämnade efter sig märkliga anomalier, skräp vi inte kan förstå lika lite som en nyckelpiga förstår det skräp vi lämnar efter oss efter en picknick vid vägkanten, är fantasieggande och återkommer då och då i genren.

Mest berömd är Tarkovskys filmatisering av boken, som fick titeln Stalker. Det är en mäktig film, bitvis oändligt långsamt berättad, fängslande vackert när vi får följa med en guide, kallad Stalker, i zonen när han för en professor och en författare till ett ställe som sägs uppfylla ens önskningar. Vill du titta på långsam film som tar sig tid att begrunda sin handling i långa filosofiska diskussioner huvudpersonerna mellan har du hittat rätt.

Jeff Vandermeer var uppenbarligen inspirerad av Picknick vid vägkanten när han skrev sin The Southern Reach-trilogi. Första boken, Annihilation, handlar om zon-guiden som går in med ett gäng forskare för att utforska zonen och se om de kan hitta ledtrådar till vad som hänt de tidigare expeditionerna. En del av de tidigare expeditionsmedlemmarna har återvänt, andra dött. Men ingen som kom tillbaka är helt sig själv längre. Rekommenderas, även den. Det dök upp en film baserad på första boken nyligen som vi också har på dvd sedan någon månad tillbaka.

Det är närapå en välgärning att nyöversätta och ge ut Picknick vid vägkanten på svenska igen. Håller tummarna för att den läses av många som tidigare missat den, för det är en hel del popkultur som kan spåra sina rötter hit.

David


Kommentarer

Nyhetsbrev