Peter Bergting signerar

Publicerad: Måndag, 6 september 2021, Skribent: Gabi

Monster i massor! Peter Bergtings nya bok presenterar oss för monster från hela världens skuggiga hörn. Med härligt suggestiva bilder i en dov, men ändå slående färgskala, ger han både välbekanta och för mig tidigare okända väsen en tydlig personlighet. I korta texter presenteras monstren: var de finns, hur de känns igen och vad de lever av.

Särskilt urvalet av afrikanska monster var många fascinerande nya möten, som de olika adze (vampyriska varelser), den elefantätande jätteormen grootslang eller den otrevliga tokoloshen. De sistnämnda är magisk tjänare, som i utbyte mot att göra vad en häxdoktor befaller, kräver själen från en person häxdoktorn älskar som betalning!

Vi hittar många monster ur den europeiska mytologin, allt från näcken och skogsrået som man kanske skulle kunna stöta på i våra egna skogar, till de grekiska myternas klassiker som cykloperna, Minotaurus och hydran. Ur de slaviska mytologierna kommer varelser som poleviken (de ryska fältens ande), leshy (skogen och jaktens konung) och häxornas häxa, Baba Yaga, som avbildas med ett riktigt härligt obehagligt porträtt.

”Monster – Stora boken om världens värsta vidunder” innehåller namnet till trots inte enbart genomonda övernaturliga väsen, utan nämner även en del märkliga djur och mer ambivalenta varelser. Vilket inte är så konstigt, då folktrons väsen ofta presenteras olika – skogsrået kan både förbanna en jägares skott, och välsigna en kolmila. De brittiska öarnas feer i sina många gestalter är busiga, svårförståeliga och kan vara lika generösa som grymma. Som manifestationer av naturens krafter, är de framförallt främmande för oss människor, och möter man någon varelse så är det bara att vara artig, klipsk och göra sitt bästa för att klara sig helskinnad ifrån mötet.

För den som vill komplettera med modernare monster ur filmen och litteraturens värld, rekommenderas också ”Skräck – stora boken om mörkrets monster” som är denna boks föregångare. 

Idag kommer Peter Bergting förbi hos oss och signerar sin bok! Signeringen är tyvärr inte öppen för publik, men vi kommer från i eftermiddag ha signerade exemplar i både Stockholmsbutiken och näthandeln.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev