Patricia McKillip (1948-2022)

Publicerad: Onsdag, 18 maj 2022, Skribent: Gunilla

Patricia McKillip var en stigande stjärna på fantasyns himmel på 70-talet, när jag började läsa fantastisk litteratur. En bok med den underbara titeln The Forgotten Beasts of Eld vann World Fantasy Award 1975.  Det är en saga om Sybel, en ung kvinna som bor på ett berg tillsammans med en grupp märkliga sagoväsen – en drake, ett vildsvin, en svan, en gris, en katt och en falk. Sybel bundit sagodjuren till sig tack vare kunskap om deras sanna namn och drömmer om att också kalla på den månfärgade fågeln Liralen. Men en dag störs hennes stilla liv av en prins, som bär ett litet barn i famnen. Den späda gossen har kungligt blod och Sybel är den enda som kan skydda den lilla från faror och fiender.

Det är, som ni hör, i allra högsta grad en klassisk saga. McKillip var amerikan, men hämtade gärna namn och begrepp från den europeiska sagoskatten. I hennes böcker vimlar det av prinsar, drottningar, prinsessor, magiska djur och märkliga krafter som på ett sagolikt sätt tycks avpassade just för att passa berättelsens tema och logik.

Men trots alla prinsar och drottningar kändes aldrig hennes sagor barnsliga eller mossiga. Redan året efter The Forgotten Beasts of Eld skrev hon första delen i en trilogi som kom att göra henne berömd – böckerna om Riddle-Master. Där möter vi Morgon, den unge prinsen av det fridfulla öriket Hed, som in i det sista värjer sig mot det öde som står inristat i hans panna. Men när han vunnit en gåttävlan som hittills förgjort alla som dristat sig att försöka, börjar ett nytt, förutbestämt skede av hans liv. Onda, uråldriga makter hotar, och han vågar snart inte lita på någon. Så börjar en farofylld resa av sällsamma möten och oerhörda äventyr.

Några små utflykter mot science fiction gjorde McKillip, men i det stora hela höll hon fast vid sitt sagoberättande hela livet. Ibland skrev hon för ungdomar, ibland för vuxna, men alltid med stor respekt för berättelsens invånare och en förmåga att skapa komplexitet ur det synbart enkla.

På TOR Books hemsida finns flera bra artiklar om McKillip, för den som vill veta mer:
- En essä om hennes novell "The Snow Queen"
- En text om The Forgoten Beasts of Eld (som har fascinerat fler än mig)
- En text av McKillip själv, om matlagning!

Patricia McKillip gick bort den 6 maj. Hon blev 74 år.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev