Okorafor och Beukes kommer till bokmässan!

Publicerad: Måndag, 4 juli 2022, Skribent: Karin

Två internationella, prisvinnande författare kommer till Bokmässan i Göteborg 22-25 september: Nnedi Okorafor och Lauren Beukes. Båda författarna kommer att besöka vår monter på mässan, och förhoppningsvis också göteborgsbutiken. Dessutom kommer Okorafor att besöka stockholmsbutiken och Beukes Malmö; datum är ej satta än, så håll utkik när det närmar sig september!

Av nigeriansk-amerikanska Nnedi Okorafor är det Binti-trilogin som kommer på svenska lagom till mässan. Binti är en ung kvinna som är den första från Himba-folket i Namibia att vinna en plats på galaxens främsta universitet för matematik. Hon är också den första rymdresenären från Himba, som visar sin starka koppling till jorden de kommer från genom leran de pryder sig med. Men precis som Binti bär sitt arv på huden och i håret bär hon dess styrka i hjärtat och huvudet, tillsammans med sin egen kunskapstörst. Det kommer att behövas när hon under resan hamnar mitt i en våldsam konflikt mellan två olika utomjordiska folk. En fenomenalt skriven afrikanskfuturistisk uppdatering av klassiska sf-temat “jordbos första resa ut i rymden (och vad hon tar med sig tillbaka)”. På svenska finns sedan tidigare också postapokalyptiska Vem fruktar döden, och bland de senaste titlarna på engelska hittas postmänskliga SF-romanen Noor, och Akata Woman, sista boken i en ungdomstrilogi om juju-magi i vår värld.

Av sydafrikanska Lauren Beukes är det Zoo City som kommer på svenska. Det är en mörk thriller som utspelar sig i ett nutida Johannesburg där afrikansk mytologi är i högsta grad levande. Något har hänt som förändrat livsförutsättningarna för alla människor – något som innebär att alla som begått ett grovt brott bär sin skuld fullt synlig för alla andra. De som dömts för brott belastas med ett magiskt djur som gör att de inte kan dölja sin skuld, men som också ger dem en magisk förmåga. Zinzi December bedriver e-post-bedrägerier, men brottet som gör att hon bär på en sengångare var mycket tyngre. Hennes magiska förmåga är att hitta det som försvunnit, men hon vägrar söka efter människor – det kan gå fel på för många sätt. Tills den dag då hon, skuldsatt och mordmisstänkt, tvingas leta efter en försvunnen popstjärna, och dras in Joburgs många mörka, kriminella och farliga hemligheter. Beukes har också skrivit bland annat den övernaturliga seriemordsthrillern The Shining Girls, som blivit tv-serie med Elisabeth Moss.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev