Oathbringer

Publicerad: Tisdag, 14 november 2017
Titel: 

Brandon Sanderson började fila på sin episka historia för över tjugo år sedan, men det var först 2010 den blev verklighet. The Way of Kings var första i en planerad serie om tio böcker som utspelar sig på Roshar, en värld drabbad av ständiga orkaner och långa krig.

Människorna hamnade på Roshar när de drevs ut ur himlen av Tomhetsbärarna. Den Allsmäktige tog människorna till Roshar och försåg tio av sina härolder med unika rustningar och svärd. De tio härolderna grundade tio magiska riddarordnar som tog upp striden med Tomhetsbärarna. I tusentals år slogs de, och när den kampen var vunnen vände de sig mot människorna. Nu slåss småkungarna med varandra om de gudomliga vapnen och ingen vet varför härolderna vände dem ryggen. Magi och vetenskap blandas i ett samhälle i upplysningstiden, och en ung kirurg dras in i ett krig han inte förstår sig på.

När vi nu har nått fram till Oathbringer, den tredje delen i serien, och katastrofen är ett faktum. En Evighetsstorm sveper över världen. I stormens spår vaknar de sedan tusentals år förslavade parshendi upp ur sin liknöjdhet och deras vrede är fruktansvärd. Titelns Oathbringer är ett vapen i händerna på Dalinar, en krigsherre som har försökt lämna sitt krigiska arv bakom sig och nu måste fylla en större kostym. Han spelar huvudrollen i den nya boken, men allas öden formas av stormen som ritar om världskartan.

Här är en spoilerfri recension på det amerikanska förlagets hemsida.

Nyfiken på mer av Sanderson? Läs Gabis genomgång av hans olika serier här.

 

Utgåvor av Oathbringer

Inbunden
Orion/Gollancz (2017)
329 kr Läs mer
Inbunden
St Martin's/Tor (2017)
289 kr Läs mer
Pocket
St Martin's/Tor (2018)
219 kr Läs mer

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.