Nyhetssvep vecka 37

Publicerad: Torsdag, 15 september 2022

Ganska ofta får vi frågan ifall vi har några Marvel-böcker på svenska. “Tyvärr, det finns en väldigt liten marknad för översatta tidningar eftersom de flesta kan läsa på engelska” har standardsvaret behövt vara. Men nu kan vi svara annorlunda på den frågan! Vi har nämligen fått in tre olika böcker som kretsar kring spiderman och som riktar sig till den yngre publiken - Träffa team Spidey, Starka tillsammans och Styrka och tålamod. Det är ändå viktigt att ungarna får lära sig tidigt vad finkultur är liksom. 

Det är inte bara den yngre svenska marknaden som har fått påfyllnad när det kommer till serier - Mats Jonsson, som blev mottagaren av Augustpriset för När vi var samer, har nu kommit ut med satiriska ensidesserier. Mats Jonsson drar åt helvete samlar seriestripparna som har publicerats i Arbetaren under de senaste fyra åren. 

Mats Jonsson är inte den enda svenska serietecknaren som har kommit ut med mörka, satiriska spaningar - även Liv Strömquists senaste Liv Strömquists astrologi pryder våra nyhetshyllor, där hon med astrologi som utgångspunkt roastar hela mänskligheten. Ibland kommer släpp ut i alldeles perfekt tajming med omgivningen liksom. 

När det kommer till både svenskt och engelskt så bör man inte missa Stephen Kings senaste. Det vanliga när det kommer till böcker med engelska som originalspråk är väl att förlagen väntar lite med att se hur efterfrågan ser ut innan de väljer att översätta ett verk. Inte när det gäller Stephen King. I onsdags fick vi hårt släpp på både den engelska OCH den svenska översättningen av hans senaste; Fairy Tale (eller En Saga där John-Henri Holmberg har stått för översättningen). 

I Fairy Tale får vi möta 17-åriga Charlie som sörjer sin mors bortgång efter en smitningsolycka. Efter tragedin har pappan börjat dricka och Charlie bär dessutom på egna hemligheter. När Charlie en dag möter en hund som tar med honom till den enstöriga grannen på den stora kullen är det början på en oväntad vänskap. När den gamle mannen går bort lämnar han allt till Charlie - det stora huset, massa guld, hunden Radar. Men allt är inte guld som glimrar. Gubben lämnar dessutom ett mystiskt kassettband som berättar en otrolig historia och nyckeln till det gamla skjulet som gör märkliga läten ifrån sig. I skjulet finns en enorm hemlighet, en portal till en annan värld där två månar jagar varandra på himlavalvet, inspärrade prinsar och prinsessor, våldsamma spel, ett magiskt solur som kan vrida tillbaka tiden. Det är en värld i kris, vars faror hotar att spilla över till vår värld. Den här gången tar King tag i gamla sagor med diverse blinkningar till sitt eget liv, egna verk och gamla myter och rör sig snarare i The Dark Tower-anda, snarare än hans renodlade skräckisar. 

BELLADONNA av Adalyn Grace

19-åriga Signa har blivit uppfostrad av en mängd olika vårdnadshavare sedan hon blev föräldralös som liten, och varje vårdnadshavare har gått sina olyckliga öden tillmötes. De enda som kvarstår nu är de enstöriga Hawthornes, en eccentrisk familj som bor i det mörka och skimrande Thorn Grove. Pappan i familjen sörjer sin frus bortgång genom vilda fester, sonen söker desperat sin pappas uppmärksamhet och dottern i familjen lider av en mystisk sjukdom. Men när moderns osaliga ande dyker upp framför Signa och påstår att hon blev förgiftad förstår Signa att familjen kan vara i fara. Tillsammans med en sarkastisk stallpojke och med hjälp från hennes eviga följeslagare Döden behöver hon hitta mördaren. Men hennes koppling med Döden kan vara mäktigare än hon någonsin hade kunnat tänka sig. Mörk och skimrande blandning mellan fantasy, gotisk skräck och ett mordmysterium . 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev