Nyhetssvep v. 40

Publicerad: Onsdag, 5 oktober 2022, Skribent: Annie

Det har varit en riktigt trevlig nyhetsvecka den här veckan. Det har kommit efterlängtade saker till alla delar i hela butiken; allt ifrån RIKTIGT efterlängtade spel till härligt oväntade uppföljare på saker vi älskar. Spana in det här! 
 

The Creeper - A.M Shine

Författaren bakom den riktigt obehagliga succén The Watchers har nu kommit ut med sin andra bok, the Creeper. Den förmögna eremiten Dr Alec Sparling tar kontakt med historikern Ben och arkeologen Chloe för att undersöka en avlägsen irländsk by, Tir Mallacht. Byn har varit utan någon kontakt med omvärlden i över tvåhundra år och finns inte på några kartor och det är Ben och Chloes jobb är att hitta byn och intervjua invånarna om deras sedvänjor och myter. Framförallt, säger Dr Sparling, ska de hitta information om the Creeper. Men invånarna är svårflirtade , skeptiska och tystlåtna. Den enda som vill säga något är barnet med de helsvarta ögonen. “Tre gånger kommer du se honom. Och varje natt kommer han närmre…” 

Släng in en obehaglig myt, ett isolerat samhälle med riktigt obehagliga invånare och en lätt släng av förföljelse och klaustrofobi så får du The Creeper. Boken präglas av ett konstant obehag och nu, halvvägs igenom, måste jag ta några sidor i taget för att ha en chans att få sova mig ostört igenom natten. 

 

Nona the Ninth - Tamsyn Muir

När första delen i Tamsyn Muirs serie kom tog den hela bokhandeln med storm och vi älskade att rekommendera den med den fantastiska pitchen “lesbiska nekromantiker i rymden”. Nu har tredje delen kommit ut, som verkar både fluffigare men också väldigt mycket grymmare. 

Där får vi följa den hyfsat vardagliga Nona som bor med sin familj och har ett jobb på den närliggande skolan, som gillar långa strandpromenader och att träffa nya hundar. Men samtidigt är hon inte som alla andra. För sex månader sedan vaknade hon i en främmande kropp och nu är hon orolig för att hon kanske behöver lämna tillbaka den. Samtidigt är hennes stad under attack och zombiesarna är tillbaka. Allt faller samman och en förfärlig blå sfär vilar vid horisonten, redo att slita staden i stycken. Rebellgruppen Blood of Eden, som har kämpat mot nekromantikernas förtryck väntar i skuggorna och har fått för sig att Nona är det ultimata vapnet för att hejda de nio husen. Nona, i sin tur vill helst bara ha ett vanligt liv med personerna som hon älskar, Pyrrha, Camilla och Palamedes, men hon vet att inget varar för alltid. Och varje natt hemsöks hennes drömmar av en kvinna med ett skelett-målat ansikte… 

Att försöka läsa Tamsyn Muir är ibland som att försöka förstå ett komplicerat schackspel, bara för att komma till slutet och höra Muir påstå att det var fotboll hela tiden. Det är bara att släppa taget och njuta av åkturen. Nona The Ninth är mildare än de två tidigare böckerna med en mer alldaglig approach, men som istället ger mer känsla för karaktärerna. Och den river snäppet större hål i själen. 
 

Before your memory fades - Toshikazu Kawaguchi 

Appropå bokhandelsfavoriter har även tredje delen i Before the Coffe gets Cold precis kommit ut. 

I ett litet café, den här gången i Hokkaido, finns en plats med möjlighet att ta besökaren tillbaka i tiden, men det finns regler som måste efterlevas. Du måste får inte lämna platsen, du kan bara träffa någon som har besökt cafét och du måste återvända till nutiden innan kaffet blir kallt. Förutom att möta karaktärer som har varit med i de tidigare böckerna får vi möta andra personer; en dotter, en komiker, en syster och en älskare men med en gemensam sak - att få säga sakerna som de aldrig hade möjlighet att säga. En ovanligt mänsklig tidsreseroman där den huvudsakliga aspekten i klassiska tidsresor plockas bort - inget kommer ändras genom resan. De tidigare delarna har varit tårdrypande och hjärtevärmande och det ser ut som att tredje delen är i liknande anda. 

 

Spelljammer 

Efter hur många förseningar och omvägar som helst så har har den äntligen landat hos oss - den stora och majestätiska Spelljammer! (eller, den kom egentligen för någon vecka sedan men bättre sent än aldrig va?) Med det här fullspäckade setet har du allt för att ta ut dina D&D medspelare i rymden och ut i Wildspace och Astralhavet. 
 

Tokyo revengers 3-4 

Efter att ha blivit en storhit i streamingtjänster fick vi slutligen in mangan om den tidsresande Takemichi, långt efter att animen hade släppts. Nu är äntligen den andra delen av omnibusen (som samlar 2 volymer i en bok) på våra hyllor. Efter att ha hoppat 12 år bakåt i tiden i ett försök att rädda den tidigare flickvännen från Tachibana från att dö i svallen av gängvåld mellan två rivaliserande gäng, har nu Takemichi hamnat i Toman gänget i ett försök att ändra framtiden. Hans försök att undvika det förfärliga Moebiusgänget har misslyckats och nu sitter en i Tomangänget i fängelse. Det har skapat en splittring hos Toman med Mikey på ena sidan och Draken på den andra. Takemichi försöker medla mellan dom men det går inte riktigt som förväntat och dagen som Draken kommer dö på, den tredje augusti, närmar sig med stormsteg. Kommer Takemichi hinna rädda honom? Och hur ska det gå till, när Takemichi inte ens vet vem som kommer hålla i kniven? 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev