Nyhetssvep på spelhyllan

Publicerad: Onsdag, 1 februari 2023

Intensiva bilrace, civilisationsbyggande under tidspress, kooperativ monsterkamp och vackert designat spel nu på svenska. Detta är vad vår kollega Johannes önskar tipsa om efter att han besökt spelavdelningens nyhetshylla.

HEAT: PEDAL TO THE METAL (NORDIC)
Nedräkningen börjar och djupa vrål skär genom luften när bilarna flyger över startlinjer. Damm och vind kastas upp när förarna kämpar sig igenom kurvorna. För att ta hem loppet måste varje spelare pressa sin bil till det yttersta. Kommer motorn bli överhettat på sista varvet4? Från Days of Wonder - företaget bakom bla. spelserien Ticket To Ride - kommer ett av årets mest omtalade spel. Nämligen Heat: Pedal to the Metal. I detta racingspel tar 1–6 spelare plats i förarsätet under intensiva biltävlingar. På vägen till mål måste varje spelare anpassa sin hastighet, undvika att motorn slutar fungera och mycket mer. Spelsystemet tillåter både enskilda lopp och säsong/turneringsupplägg. Det finns även möjlighet att lägga till automatiserade förare i såväl solo- som multiplayer-spel. Heat: Pedal To The Metal (Nordic) är, precis som namnet antyder, den nordiska utgåvan av spelet med regler på svenska, danska, norska och finska. Rekommenderas från 10 år. Speltiden är ca. 30–60 minuter.

TIME OF EMPIRES
Time Of Empires flyttar över upplägget från strategiska tv- och dataspel (likt Age of Empires) till brädspelsbordet. Men förutom att locka spelare med denna spelidé har utvecklarna lagt till en extra intressant krydda – nämligen en konstant tidspress. Något som är otroligt kul och frustrerande på samma gång. I Time Of Empires handlar det om att leda en civilisation från antiken, genom medeltiden och hela vägen fram till modern tid. Varje tidsålder varar i 9 minuter (inte mer!) och alla 2–4 spelare har samma uppgift – att bli den starkaste civilisation på spelbrädet. För att lyckas måste varje spelare bygga underverk, rekrytera ledare, utveckla sin stad och slåss om mark. Efter 27 minuter, varken mer eller mindre, är spelet avgjort och den som lyckats bäst tar hem segern. Detta är en perfekt titel för spelare som uppskattar ett head-to-head spel där allt händer en samma gång. Det är omöjligt för att bemöta allt som händer och spelare kommer att hugga varandra i ryggen. Tiden rinner också iväg snabbare än planerat. Det är 100% spelskaparnas avsikt och bidrar till en tidsresa ni aldrig kommer glömma! Time Of Empires har en totalt uppskattad speltid av ca. 60 minuter (den aktiva speltiden + uppsättning och regler) och rekommenderas från 12 år. Spel och regler på engelska.

CASCADIA (NORDIC)
Det prisbelönta spelet Cascadia - nu på svenska! I detta vackra spel handlar det om att skapa ett harmoniska och balanserat ekosystemet som locka till sig vilda djur av olika slag. Likt ett pussel måste spelarna placera ut hexagonformade spelplattor innehållande olika habitat. Olika djur uppskattar olika habitat och målet är att skapa så stora områden som möjligt innehållande samma växtlighet. Det kan låta enkelt, men du måste vara beredd på att nya utmaningar kan uppstå. Vad händer om din björn behöver en vän för att stanna i ditt ekosystem? Kan du lösa det? Detta är ett spel som passar hela familjen (kanske lite extra för personer som uppskattar bla. Wingspan och Ark Nova och de imponerande illustrationerna gör att bordet ofta framstår mer som en tavla än en konkurrensfylld spelplan. Cascadia (Nordic) är gjort för 1–4 spelare och speltiden är ca. 30–45 minuter. Denna nordiska utgåva har regler på svenska, danska, norska samt finska. Rekommenderas från 10 år. Originalutgåvan finner du HÄR

CASTLE PANIC BOARDGAME (2ND EDITION)
Skogen är fylld av alla möjliga monster. Det ena mer fasansfullt än det andra. De har länge väntat på rätt tillfälle att attackera ert vackra slott och nu är tiden kommen. Har ni vad som kravs för att hålla dem borta? Castle Panic Boardgame (2nd Edition) är andra utgåvan av det populära och kooperativa spelet där målet är att behålla de dyrbara slottstorn intakta. 1–6 spelare måste arbeta tillsammans för att försvara sitt slott emot de monster som önskar förvanda den ståtliga byggnaden till smågrus. Byt kort, slås med monster och planera långsiktiga strategier är nyckeln till framgång. Spelarna vinner eller förlorar tillsammans, men i slutet kan endast en spelare bli utnämnd till Master Slayer. Denna nya utgåva av Castle Panic erbjuder bla. uppdaterade illustrationer och nya tärningar. Spel och regler på engelska. Speltiden är ca. 60 minuter och rekommenderas från 10 år.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev