Nyhetssvep - afrikanskt och kärlek i många världar

Publicerad: Torsdag, 12 januari 2023, Skribent: Annie

Annie väljer godbitar i veckans nyhetshylla: tecknade orchjältar, politisk skönhet med afrikanska rötter och dödsdömd kärlek i parallella verkligheter.

CRITICAL ROLE MIGHT NEIN ORIGINS: FJORD STONE
Fjord Stone plågas av alla fördomar folk har mot mot honom för att han är halvorc. Tillvaron i Port Damali underlättas inte heller av att han är en riktigt gullig och känslig halvorc. Men ett slumpmässigt möte gör att han erbjuds ett jobb, får en mentor och dras med på äventyr som leder honom till gänget The Meighty Nein.
Showen Cricital Role började som ett lustigt projekt 2012 och utvecklats till ett av rollspelsvärldens största fenomen. Gruppen började sända sina spelsessioner på live-plattformar och sedan dess har populariteten exploderat med rollspelsbakgrund, böcker, tecknade serier och merch i kölvattnet. Den tecknade serien Critical Role Origins fokuserar på karaktärernas bakgrundshistoria - världens mest drömska karaktärsblad.

OCEANS ECHO av Everina Maxwell
Ett rikt, queert och spännande rymdäventyr med militär SF-vibb. Societetslejonet och den vandrande katastrofen Tennalhin Halkana kan läsa folks tankar. Tennal betraktas, som alla neuromodifierade “läsare”, som både ett säkerhetshot och en möjlig resurs. Hon värvas i hemlighet av militären och hamnar under den strikta, pliktbundna löjtnant Surit Yeni, son till en general utpekad som förrädare. Surit kan påverka folks tankar och beordras att sammanlänka sitt sinne med Tennals, en både farlig och tvivelaktig order. Paret måste övertyga rätt personer om att de faktiskt har sammanlänkats, och samtidigt planera Tennals flykt. Men för att klara sig måste de kanske genomföra sammanlänkningen som de har fruktat. 

A FRACTURED INFINITY av Nathan Tavares
Hayes Figueiredo kämpar för att avsluta sitt drömprojekt när den stiliga fysikern Yusuf Hassan dyker upp. Yusuf påstår att Hayes är nyckeln för att förstå the Envisioner - en mystisk apparat som kan förutse framtiden. Hayes förs till ett forskningscenter där där han får se bilder av sig själv från en annan tidslinje, och bilder av där Yusuf är hans äkta man! Medan Hayes faller för Yusuf i sin egen tidslinje får han se hur parets lycka krossas i en parallell verklighet. Men det finns oändligt många unviersa. I något måste det väl sluta lyckligt? I ett desperat försök att rädda Yusuf undan döden flyr paret genom oändliga verkligheter. I slutändan måste Hayes fråga sig vad han är beredd att offra för att rädda sitt livs kärlek.

NUBIA: THE AWAKENING av Omar Epps & Clarence A. Haynes
Året är 2080 och och många av invånarna i New Yorks slumkvarter härstammar från Nubia, en utopisk ö utanför Västafrikas kust. För Zuberi, Uzochi och Lencho känns Nubia som en myt, en sagoplats som deras familjer berättar om, sedan de tvingats fly undan klimatkatastrofer. Livet i slummen är inte lätt. Sporadiska översvämningar dränker deras bostäder. Nubier omges av fördomar. De förföljs, hotas och förtrycks. Men snart märker de tre tonåringarna att de inte bara har gemensam historia - en mäktig kraft gror inom dem, något med rötter i hemligheterna deras föräldrar inte velat prata om. De mäktiga och rika, som lever på en svävande ö ovanför staden, håller ögonen på dem. Uzochi, Lencho och Zuberi ställs slutligen inför ett val - ska de använda sina krafter för att lyfta sitt folk ur eländet eller lämna allt bakom sig? Nubia är urban fantasy som tacklar ämnen som klimat och förtryck utan att det känns dammigt eller gjort och dessutom med en riktigt stark karaktärsutveckling. 

WHERE IT RAINS IN COLOR av Denise Crittendom
Planeten Swazembi är en färgsprakande och fridfull värld som koloniserades av den västafrikanska dogonstammen när människorna tog sig ut i rymden. Nu är den ett semesterparadis där alla lever bekymmerslöst. Det gäller också Lilieala, som precis har utsetts till Rare Indigo - den vackraste av de vackra, med en skimrande hy ingen kan mäta sig med. Men Lilealas perfekta tillvaro krossas när drogmissbrukare från en döende planet smittar henne med en sjukdom. Hennes hennes vackra, nattsvarta hy täcks av bölder. Hon hör röster från ingenstans. Allt känns skrämmande och förvirrande. Men i jakten på ett botemedel finner hon istället något som kan komma att förändra hela universum. Afrofuturistisk sci-fi med inspiration från dogonsk mytologi med världsbygge som andas N.K Jemisin. Många starka karaktärer och ett, för mig iallafall, någorlunda outforskat tema - det politiska i skönhet. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev