Nyhetssvep

Publicerad: Torsdag, 12 maj 2022, Skribent: Annie

Det har hänt massvis i butiken på senaste tiden! Bland annat har vi fått in en ny japanleverans med massa roliga saker som du kan spana in här. Men det har även rullat in massa nya, spännande böcker som ligger och skimrar på våra nyhetshyllor. Här har ni ett litet urplock! 

 Book of Night

Holly Black, författaren bakom succéserien The Folk of the Air, är ute med hennes första vuxenfantasy, Book of night. 

På pappret är Charlie Hall en pensionerad lurendragare och nuförtiden bartender som försöker leva någorlunda hederligt. Hon bor med systern Posey och pojkvännen Vince och vill helst leva ett lugnt och tillbakadraget liv. Men tjuvlivet går inte lätt ur blodet och Charlie kan inte låta bli att undersöka när saker i hennes liv börjar bli märkliga. För det har varit en avsevärd skillnad i Charlies liv under de senaste åren. Gloamists, folk med makten att manipulera folks skuggor till ett visst utseende eller med särskilda minnen men till ett högt pris, har börjat bli allmänt känt och när en hemsk figur från hennes förflutna dyker upp ställs allt på ända. Fast besluten att överleva måste Charlie kämpa mot doppelgängers, skuggtjuvar, lömska miljardärer, hemliga sällskap och hennes egen syster, allt för att slutligen landa i vem som ska ha kontroll över skuggorna - om de ens går att kontrollera. Det märks att det här är en bok som riktar sig mot en avsevärt äldre publik, med mörkare teman och mycket mer grafiskt än hennes tidigare, men samtidigt med Holly Blacks säregna stil. 

 

Siren Queen

Nhgi Vo, författaren bakom en av butikens favoritböcker The Chosen and the Beautiful har släppt en ny bok med den gemensamma nämnaren USA runt 1920-talet. 

Luli Wei är vacker, begåvad och på en desperat jakt att bli en stjärna. Hon vet hur svårt Hollywoodlivet är, något som inte underlättas av att vara ung, kinesisk amerikan från Hungarian Hill, men hon bryr sig inte. Hon spelar hellre monster än hushållerska. 

Men i Lulis värld är inte monstrena på filmduken de värsta. Studiosarna vill äga allt med henne - allt från hennes ansikte till hennes namn till kvinnorna som hon älskar. De drivs av ett system som utnyttjar blodspakter och uråldrig magi och göder på unga kvinnor som Luli. De som överlever och slutligen får sin berömmelse får betala ett högt pris för det. Luli är beredd att göra vad som helst - även om det skulle innebära att själv bli ett monster. 

Satt i ett magiskt Hollywood där monster är verkliga är det en fantastisk berättelse om en utomstående som siktar mot toppen på sina egna villkor, där magin bara dryper genom sidorna. 

Mercury Rising

Inte ens i en teknologiskt avancerad Kennedy-blev-aldrig-mördad-tidslinje går Broolyn Lamontagnes liv särskilt snabbt. Året är 1975, 30 år efter att Robert Oppenheimer har uppfunnit Oppenheimers kärnmotor, 25 år efter att den första människan har gått på månen och 18 år efter att Jet Carson och the Eagle Seven offrade sina liv för att stoppa utomjordingarnas invasion. 

Brooklyn will bara att hans mammas hyra ska vara betalad och kanske ha en liten slant över till sig själv, hålla sig undan poliserna och kanske få ligga någon gång inom en förhoppningsvis snar framtid. Men en mördare med ett slagträ och en mystisk låda med 8-spårskassetter kommer göra hans liv väldigt mycket mer komplicerat. 

Snabb och spännande handling med en välbalanserad mix av teknik, politik och underhållande dynamik mellan karaktärerna. 

 

Primitives

Trettio år efter att The Great Fatigue har infekterat jorden och behandlingen har reducerat mänskligheten till en primitiv skara gör Seth Keller en hemsk upptäckt i sin adoptivpappas källare. Upptäckten gör att Seth måste lämna ökenhemmets säkra väggar och den enda levande människan han känner till. 

500 mil bort i Costa Ricas djungel gör Sarah Peoples en egen upptäckt, lika förfärlig och lika livsomvälvande som Seths. Upptäckten kommer föra bort henne långt från den lilla nystartade kolonin New Haven, men aldrig tillräckligt långt bort från dess hänsynslösa auktoritära ledare. 

På varsinn resa, långt ifrån varandra befinner sig plötsligt Sarah och Seth i ett dödligt lopp för att rädda mänsklighete. Deras öden kommer sammanflätas i en storslagen kamp mellan gott och ont där gränserna inte alltid är tydliga. För bland mänsklighetens förfall upptäcker de att de återstående överlevande kan vara ett större hot än det som de har lärt sig frukta under uppväxten. Slutligen kommer de behöva ta ett val - förtjänar mänskligheten verkligen att räddas? Postapokalyptiskt äventyr med välskrivna karaktärer.

 

Black Water Sister

Författaren bakom Sorcerer Royal och Spirits Abroad, Zen Cho, har nu kommit ut med en modern fantasy som utspelar sig i Malaysia.

Efter att Jess fars hälsa har börjat svikta bestämmer sig föräldrarna för att flytta tillbaka till Malaysia från USA och Jess ska följa med. Det kommer bli en mängd omställningar för jess - hon växte upp i USA och nu behöver hon dessutom vänja sig vid ett långdistansförhållande med sin hemliga flickvän. Det är mycket som händer på en och samma gång i Jess liv, så när hon börjar höra röster tänker hon att det antingen är stress eller att hon håller på att tappa förståndet. Men det är inte flera röster utan bara en; hennes bortgångna mormor Ah Ma som i sitt liv var ett medium till det mystiska, lokala gudomen Black Water Sister. Ah Ma’s själ är rastlös och kan inte gå över till den andra sidan innan hon har fått hämnd på mannen som förorättade gudomen. Och Ah Ma tänker få sin vilja igenom, om det så innebär att utnyttja barnbarnet Jess.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev