Nyhetssvep

Publicerad: Torsdag, 23 februari 2023, Skribent: Annie

AGE OF ASH - Daniel Abraham
Kithamar är en metropol av handel och välstånd, en uråldrig stad med en lång, blodig historia. När Alys bror mördas ger hon sig ut för att hitta mördaren och förstå varför. Men ju mer hon får reda på om både sin bror och sin bakgrund förstår hon att en liten tjuv från slummen kan störta ett helt kungadöme. Daniel Abraham, medförfattare till The Expanse påbörjar en ny episk triologi om en stad under ett år, där varje berättelse och varje litet beslut kommer ha en konsekvens. Skickligt sammanvänd och riktigt lovande start. 

NIGHTBIRDS - Kate J. Armstrong
Nightbirds är en grupp tonåringar från De Stora Husen med magi i sina ådror som kan ge vidare sin magi genom en kyss. Kvinnornas magi har länge varit förbjuden av de religiösa samfunden med Nightbirds skyddas av De Stora Husen. Under en säsong är det deras uppdrag att ge vidare magi till välbetalande klienter för att sedan gifta sig och skaffa barn som tar över magin innan deras falnar. Men Matilde, Aesa och Sayer har andra planer. De förstår att Nightbirds är ett förtryckande system, uppbyggt för att göra döttrar till fruar och inget mer. Och när de hittar andra flickor som dom och förstår att magin är mycket mer än de trodde. Politisk, glittrande YA med häxor, mysterium och mängder med plot twists. 

MICKEY 7 - Edward Ashton
Mickey 7 har ett väldigt ovanligt jobb - i hans arbetsuppgifter ska ha dagligen offra livet med att göra farliga uppdrag på rymdkolonin. Att dö är inte en stor sak, de kan bara skriva ut en ny klon med hans minnen och personlighet. När ett uppdrag går snett och Mickey 7 försvinner och dödförklaras pumpas Mickey 8 snabbt ut. Problemet är bara att Mickey 7 fortfarande lever och den största synden är att ha två Mickeys ute på samma gång. Om någon kommer på det hela så kommer de definitivt återvinnas till protein. Det hela underlättas inte heller av att månens terraformering går sämre än förväntat och att de rymdliga grannarna börjar bli lite väl nyfikna.
Underhållande läsning som snart kommer vara hetare än någonsin då Bong Joon-ho, regissören till Parasite, ska göra film av boken med Robert Pattinson i huvudrollen. 

DAZZLING - Chikodili Emelumadu
Dazzling följer två unga flickor, Treasure och Ozoemena. Efter Treasure’s pappas död kan familjen knappt klara sig. Bedrövad och desperat gör Treasure en pakt med en ande som lovar att ta pappan tillbaka till jordelivet - men det krävs en gentjänst. Ozoemena, i sin tur brottas också med relationen till sin far. Hon kommer från en patrilineal familj, där det förväntas att familen ska förvandlas till leoparder för att försvara staden. Det sista Ozoemena får höra från sin far innan han försvinner är att berätta vilken ära det är.
När elever börjar försvinna från Ozoemena och Treasures skola ställs båda två inför svåra beslut och ett behov av att möta sina respektive arv från sina fäder och att hitta sin plats i en värld som nekar kvinnor allt. Fantastiskt spännande magisk realism med Nigeriansk mytologi, ett riktigt nagelbitande mysterium med en vansinnig plot twist och tidvis riktigt mörka scener. 

HOPELAND - Ian McDonald
Amon Brightbourne och Rasia Hopeland stöter på varandra i London 2011 där det är anarki. Raisa är beväpnad med blixtar och samlar på Teslaspolar för sin familj, som bär på krafter som kan skapa katastrofiska händelser där konsekvenserna sträcker sig århundraden. Amon följer fascinerad med Raisa in i Hopelandfamiljens bisarra värld. Om varje människa är en stjärna är Hopeland en konstellation, ett kultliknande sällskap med en mörk historia. Men tanken på familj fascinerar Amon, då han har blivir förvisad från sin egen tack vare att han bär på the Grace som leder till att hans kärlek straffar människorna runt omkring honom. Amon och Raisas historia vävs ihop och separerar under 23 och, tvärs över kontinenter och genom katastrofer.
En homage och en kritik till det senaste århundradet med vald familj, populärkultur och klimatkris. Ian McDonald tar ut svängarna i den här maffiga 800-sidiga kolossen om vanliga människor som lever igenom något extraordinärt. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev