Nyheterna på bokhyllan

Publicerad: Onsdag, 13 juli 2022, Skribent: Annie

Ny vecka, nytt nyhetssvep över böckerna på nyhetshyllan som har fångat våra blickar extra mycket!

What Moves the Dead - T.J Kingfisher

När den pensionerade soldaten Alex Easton får besked om att hens barnsdomsvän Madeleine Usher är döende skyndar sig Alex till Ushers barndomshem i Ruritaniens landsbygd. MEn vad Alex hittar där är en mardröm i form av mystiska svampar, överdrivet många vita harar som inte släpper en med blicken och en glödande sjö. Madeliene går i sömnen och pratar med röster som inte tillhör henne och hennes bror Roderick är övertygad om att någon pratar med honom från väggarna. Tillsammans med en märklig brittisk mykolog och en perplex amerikansk doktor måste Alex förstå husets hemligheter - innan alla går under. En genreöverskridande och läskig omberättelse av Poes The Fall of the House of Usher, där både levande och icke-levande varelser blir misstänkta. 

Chasing the Boogeyman - Richard Chizmar

Året är 1988 och Richard Chizmar har precis gått ut högskolan och flyttat tillbaka till föräldrahemmet i den lilla småstaden Edgewood i Maryland innan hans stundande bröllop. Men lyckan grusas snabbt när unga tonårstjejer hittas brutalt mördade. Det är en seriemördare på fri fot i den lilla staden. Grannsamverkande grupper organiseras, utegångsförbud införs och alla är spända och misstänksamma. Medans FBI letar ledtrådar som inte leder någonvart tar Richard, aspirerande författare, och hans journalistvän Carly  saken i egna händer. Men Richard kan inte skaka av sig känslan av att de är iakttagna och jakten på rättvisa kan vara farligare än han hade räknat med. Spännande metafiktiv true crime-skräck, komplett med bilder från staden och brottsutredningen, som får en att ifrågasätta berättelsens sanningshalt. 
 

Venomous Lumpsucker - Ned Beauman

Det är runt 2030 och mänskligheten har lyckats driva tiotusentas arter till utrotning varje år. Det enda hoppet är biobanker, ogenomträngliga valv där de utdöda arternas kvarlevor kan förvaras för att förhoppningsvis kunna odlas fram i framtiden. Det är iallafall hoppet, fram tills att en ospårbar cyberattack förstör alla biobanker. Den (förståeligt) bekymrade forskaren Karin Resaint och lobbyisten Mark Halyard förstår att deras uppdrag tar dom på samma resa - de måste hitta och rädda den giftiga knölsugaren,  en undflyende havsvarelse. Tillsammans tar de sig igenom ett reservat knökat med giftigt avfall, en flytande stad på Östersjön och de farliga ödemarkerna i en totalitär stat. Samtidigt måste de brottas med frågan om vem som ligger bakom attackerna och vem som skulle vilja göra en sådan sak. En ovanligt fräsch och rolig dystopi (om man uppskattar galghumor) om massutdöendet och människans inverkan på naturen. En toppenskildring av motsättningarna mellan kapitalism och förvarande, kryddat med korrupta företag, psykopatiska regnskapardrönare och massa sarkasm. Passar kanske inte alla, men om den passar dig så kommer den passa perfekt
 

Into the Heartless Wood - Joanna Ruth Meyer 

I en mörk värld lever en liten familj precis i utkanten av en förbannad skog. I skogen lurar träsirener som lockar in alla som kommer i närheten in i döden, för att nära den mäktiga och onda skogshäxan. Owen har redan förlorat sin mor till skogen och vägrar låta skogen ta någon annan ur hans familj, varken hans viljestarka lillasyster eller hans sörjande far. Men när hans lillasyster springer in i skogen måste Owen följa efter - och där möter han träsirenen Seren, som istället för att ta hans liv räddar det. Men deras längtan efter varandra kommer bli startskottet på ett mörkt krig mellan skogshäxan och kungen som kämpar för att stoppa henne. Atmosfärisk YA med starka sagotoner och har man letat efter en berättelse i samma anda som Novik eller Arden kan man vända sig till den här. 

Summertime Rendering 

I snabb takt har vi även fått in del 1, 2, och 3 av Summertime Rendering av Yasuki Tanaka, som har varit en av mina personliga favoriter i den senaste säsongens anime-uppställning. Ajiro Shinpei har bott på en liten ö tillsammans med Kofune-familjen och deras två döttrar, Mio och Ushio, efter att hans föräldrar gick bort. Nu behöver han återvända till ön från studierna i Tokyo för att närvara på Ushios begravning efter att hon har drunknat när hon försökte rädda en liten flicka. Under begravningen berättar Shinpeis bästa vän att Ushio hade strypmärken runt halsen. När de nu misstänker att ett brott har begåtts försöker Shinpei luska i Ushios död - vilket leder till lokala sägner om skuggmänniskor, där sägnen säger att det är ett ont omen att möta sin egen skugga och varslar om död. För att hålla sitt sista löfte till Ushio - att rädda Mio - behöver Shinpei förstå vad som händer på ön. Tyvärr är Shinpeis död en viktig del i att försöka lösa gåtan och rädda öns befolkning. En sjukt spännande och ovanligt smart berättelse som andas Erased och en mer actionspäckad Death Note.  

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev