Nyheter på bokhyllan

Publicerad: Torsdag, 20 oktober 2022

Det har återigen varit breda skördar på våra nyhetshyllor. Såpass mycket att vi fick sektionera våra texter lite den här gången. Förutom att ha fått in massa spännande rollspel, både för vana rollspelare och för en yngre publik, som du kan läsa om i den här texten så har vi även fått in mängder av roliga böcker. Typ som dom här! 

Titan av Mado Nozaki

Artificell intelligens har ersatt all arbetskraft i framtiden. Tack vare en allmäktig, totalanknuten huvudhjärna som kallas Titan kan nu människorna njuta av ett liv i fred och överflöd. Men en dag får hobbypsykologen Seika Naisho ett jobb från den mystiska Narain Srivastava - en av de få som fortfarande är traditionellt anställd. Narain vill ha hennes hjälp med ett plötsligt fel i AI-nätverket där hon ska agera psykolog för Titan.

Babel av R.F Kuang 

R.F Kuang har gjort storsuccé med The Poppy War triologin och beskriver sitt Babel som både “ett kärleksbrev och ett uppbrott” från sin tid på Oxford. En vuxnare och mer mogen dark academia om lingvistik, historia och kolonisation. 

Den föräldralösa Robin Swift tas till London av den mystiska professor Lovell. Där tränas han i åratal i latin, grekiska, och kinesiska för att förbereda sig för att tas in i i prestigefyllda Kungliga Översättningsinstitutet p Oxford. - även kallat Babel. Babel är världens centrum för översättning och desto viktigare, den viktigaste platsen för silverworking ; konsten att manifestera syftningar som har försvunnit genom översättningar i form av silver. Silverworking har gjort det brittiska imperiet till världens mäktigaste och Babels forskning är en viktig del i imperiets ständiga jakt på kolonisation. För Robin är Oxford drömplatsen - en utopi tillängnad jakten på kunskap. Men kunskap tjänar makt och för Robin, en kinesisk pojke som har vuxit upp i England betyder det att svika sitt moderland. Medan hans studier fortsätter finner sig Robin sakta men säkert mellan Babel och det mystiska Hermes Society, en organisation som siktar på att förstöra silverworking som stöttar inperiets expandering. När England påbörjar en attack mot Kina för silver och opiater måste Robin bestämma sig. Kan mäktiga institutioner förändras från insidan eller kräver revolutioner våld? Vad är han beredd att offra för att störta Babel?

Ghostwritten av Ronald Malfi

Är man intresserad av skräck men inte har hört namnet Ronald Malfi tidigare bör man lägga det på minnet. Hans uppmärksammade “Come with me” har, förutom fantastiska recenscioner även börjat filmatiseras. Nu pryder Ghostwritten våra nyhetshyllor, en samling med fyra löst sammankopplade berättelser med ett gemensamt tema - böcker.  Där får vi möta en förbannad roman som driver folk till döden, ett överlämningsjobb med ett mörkt avslut, ett ensamt barn med farlig makt över en ovanlig pop-up bok, och ett choose-your-own-adventure spel som sakta blöder över i verkligheten. 

 Ghosted av Emily Barr 

I ett oanvänt rum i köpcentets bakdel möter den tonåriga Ariel Joe. Joe ska precis iväg på en utbytesresa till Frankrike men de kommer bra överens och byter telefonnummer. När Ariel smsar honom får hon ett felmeddelande. “Numret du försöker nå har ingen abbonnent” - Joe har ghostat henne. När hon kommer tillbaka till rummet dagen efter blir hon rosenrasande. Där är Joe och han låtsas som att han inte känner henne. Dagen då han ska åka iväg på sin utbytestermin vaknar Joe från en hemsk mardröm. Dom dåliga känslorna finns kvar och han börjar känna sig ängslig över resan. Men hur illa kan det vara? Det är bara en vecka. Efter skolan tar han sig till det övergivna rummet i köpcentret där han möter en tjej som han märker gillar honom. Men för honom är det 1999. För henne är det 2019. Tillsammans måste de lista ut vad det är som har hänt. Ett melankoliskt, romantiskt mysterium. 

Thistlefoot av Genna Rose Nethercott 

När de åtskilda syskonen Isaac och Bellatine Yaga får veta att de har fått ett arv måste de återförenas. Deras arv är inte pengar eller mark utan något mycket märkligare; det är ett medvetet hus på kycklingben. 

Huset kallas Thistlefoot och har kommit från deras släkthem i Ryssland - men det har inte kommit ensamt. Något mörkt har gömt sig i huset och förföljer de boende och de runtomkring. En ondskefull figur som bara är känd som the Longshadow Man har följt med det till Amerika, och han har med sig mörka hemligheter som har dolt sig i Isaac och Bellatines blod i generationer. Syskonen Yaga måste ge sig ut på en sista turne med huset i fotspåren av familjens resande teaterföreställning, men the Longshadow Man är dem hack i häl och sår destruktion och förödelse. Tid, magi och arv måste mötas i en slutgiltig strid för att avgöra vem som får makten att minnas det förflutna och skapa en ny framtid. En vacker, lyrisk omtolkning av ryska och judiska sagor. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev