Nyheter för yngre läsare

Publicerad: Måndag, 24 april 2023, Skribent: Sofia

Nyheter för yngre läsare! Vi har fått in flera fina barnböcker för många olika smaker.

Helt nytt

DET GULA LJUSET av Augustin Erba är en roman vi rekommenderar från tio år och uppåt. I Det gula ljuset flyttar trettonåriga huvudpersonen Wilma motvilligt med mamma, bror och bonuspappa från Stockholm till Göteborg.

Wilma får svårt att finna sig till rätta med den tillvaron. I det nya huset finns ett nergånget växthus där hon hittar ett par ovanliga glasögon som visar ett gult ljus på vissa ställen. Ljuset leder till en helt annan märklig kristallvärld varifrån en stor ödla följer med tillbaka till vår värld – men alla andra ser den som en katt. Detta är bara början på övernaturligheterna. Inte bara vanlig portalfantasy, blir berättelsen allt intressantare med tidsförskjutningar gentemot andra dimensioner och spännande förvecklingar. Rekommenderas från tio år och uppåt!

FLICKAN MED DET MAGISKA HÅRET I Tolá Okogwus bok berättas om Oneyka, vars hår visar sig besitta magiska krafter. På Solens akademi i Nigeria träffar hon andra barn med superkrafter och hamnar i äventyr där världens öde står på spel.

Oneykas hår har i början av berättelsen varit till stora problem för henne, något som måste tuktas och kontrolleras och växer ohämmat. När hon räddar sin kompis med hårets hjälp och familjen börjar leta sig tillbaks till rötterna, hittar hon i stället styrka i sitt fantastiska hårsvall. Rekommenderad för åldrarna 9-12, passar den bra till alla som gillar magiska skolor och superhjälteteam.

VILSE För lite rysligare stämning men ändå inte för läskigt för lågstadieläsarna vill vi lyfta fram Elin Eplet Sandströms superfina bok Vilse. Med gotiskt vackra illustrationer berättas om Agnes som gått vilse i skogen och måste hjälpa en flicka hitta magiska stenar. Om att våga bli modigare än man tror man är, med fantastiska bilder.

Efterlängtade fortsättningar

HANDBOK FÖR SUPERHJÄLTAR Äntligen finns det en ny del i Handbok för Superhjältar! Här i åttonde boken med undertiteln Den längsta natten så hamnar Nick i knipa när han ska hjälpa sina superhjältevänner Lisa, Max och Robert.

HOKUS POKUS Underfyndigt häxäventyr halvvägs mellan serie och kapitelbok! Fabian Göransons säregna stil och pillemariska humor funkar för både lågstadiebarn och eventuella medläsare. I den här sjätte delen, Sommarens hemligheter, får den lilla häxan Ida tyvärr semestern inställd när hela familjen blir förkyld. I stället blir hon kvar i hemstaden och stöter snart på mysterier, som undersöks med en nyinflyttad pojke och hans småsyskonskara.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev