Nya Space Marines!

Publicerad: Fredag, 16 augusti 2019, Skribent: Daniel

Till åttonde utgåvan av Warhammer 40.000 kom många hastigt skrivna arméböcker, och särskilt Space Marines kunde kännas lite vanilj - normen alla andra lag förhöll sig till. Med denna nydesign har GW bestämt sig för att ge Adeptus Astartes en tydligare särprägel. 

Armén har balanserats så att fotfolket, faktiska Marines, nu står i fokus och att det inte längre blir lika självklart att alliera sig med Knights eller fylla spelplanen med dem, samt att den enkla boltern troligen kommer bli vapnet man vill fokusera på - framför t ex melta eller liknande en gång i tiden minmaxade alternativ. Drop Pods har återkommit som ett riktigt intressant val i kombination med rätt taktiker och kombinationer, eftersom trupp ombord helt ignorerar regeln om Tactical Reserves. Där ingår även den nya stridsvagnen Impulsor som ser riktigt trevlig ut, nya krafter till Chaplains, psiförmågor, och en mängd spännande poängjusteringar och tillval. 

Primaris får nytt godis i form av Strategems och ser långsamt ut att bli allt viktigare, utan att helt överskugga vanliga soldater. Tactical Marines har sjunkit i poäng och kostar nu i grunden bara 1 mer än Scouts samtidigt som de har tillgång till ett brett utbud av vapenuppgraderingar och fordonstillägg, men de 5 poäng dyrare Intercessors överskuggar dem ändå genom sina dubbla Wounds och Attacks. Intercessors var heller inte så skojiga i tidigare regelversioner men har fått ett rejält lyft nu, men det känns samtidigt som att Tacticals fortfarande har en roll att fylla i armén. 

Det har också dykt upp restriktioner på så kallad “soup”, alltså att blanda Imperiets olika grupperingar hejvilt för att optimera effekten av olika trupptyper. Nya Space Marines kan förstås strida jämte Astra Militarum/Imperial Guard och andra fraktioner, men gör då sämre ifrån sig. Precis som spetstränade elitförband i verkligheten. Spelstilen glider därmed över till någonting mer unikt, istället för att mest handla om att rymdjägarna har högst stats. 

Arméboken är också tydligt uppbyggd för att vara en central bok som ska fungera lika bra för alla Chapters, som i framtiden kommer få fler minisupplement - utan att ersätta grundkodexet. Först ut är White Scars och (förstås) Ultramarines, som släpps samtidigt som kodexet. Småsupplementen är avsedda för unika personligheter, samt Chapter-specifika illustrationer, fluff och bakgrund, men också för att servera regelvarianter och förmågor som varierar basbokens generella upplägg. Ett grundverk för framtiden, helt enkelt.


Kommentarer

Nyhetsbrev