Nya rollspel - rebeller och dinosaurer!

Publicerad: Torsdag, 2 februari 2023

Rollspelstillverkarna har varit aktiva under pandemin. Nya titlar dyker upp mest varje vecka. Största vårnyheten är Blade Runner, ett deckarspel på våtblanka gator i en mörk framtid. Men flera mindre spel och tillbehör är minst lika spännande.

ISLE OF IXX
Efter en fruktansvärd storm är du och dina medspelare strandsatt på en mystisk ö. Er båt ligger troligen på havets botten och er besättning har ni inte sätt sedan vågorna sköljde över er. Sakta börjar ni se er runt på ön. Överallt hittar ni gamla ruiner, vildvuxen djungel och i fjärran hörs ljud ifrån djur som borde vara utrotade sedan länge. Var har ni hamnat och finns det något sätt att återvända till civilisationen? Rollspelet Isle of Ixx är på många sätt ett minimalistiskt mästerverk. Med hjälp av tabeller och enkla regler utforskar ni en mystisk plats, kämpar mot dinosaurier och navigerar konstiga tropiska miljöer. Använd ert förstånd (och tur) för att övervinna utmaningen. Förhoppningsvis finner ni en väg hem. Den 48 sidor långa rollspelsboken bjuder på balanserat spelsystem som inspirerats av det industriella rollspelet Into the Odd. Skullfungus – som är kreatören bakom spelet - är en skicklig rollspelsskapare som med enkla medel skapar underhållande och lättillgängliga upplevelser.

DARK SOULS: THE ROLEPLAYING GAME (5E)
You Died! Få spelserier har varit så framgångsrika och frustrerande som Dark Souls. Hidetaka Miyazakis skapelse – som äntrade tv-spelsmarknaden första gången 2011 – är känd för mörk estetik och hög svårighetgrad. Spelserien har växt till en global franchise som omfattar brädspel, tecknade serier och merchandise. Och nu har Dark Souls blivit rollspel. Dark Souls: The Roleplaying Game tillåter 1-4 personer att uppleva spelseriens älskade (och hatade) mekanik direkt på rollspelsbordet. Precis som tv-spelen är Dark Souls: The Roleplaying Game designat för att vara svårt och straffande, men samtidigt underhållande och spännande. Få hinder är lätta att övervinna, varje fiende är en ofattbart krävande utmaning och framsteg är svåra. Som spelare får du och dina medspelare räkna med att dö många gånger om, men är ni inbitna Dark Souls-älskare hoppar ni tillbaka upp på den svårtämjda hästen gång på gång. Som en tröst är spelmekaniken designad för att belönar viljestyrka och uthållighet. Spelet är väldesignat och illustrationerna ger rätt Dark Souls-känsla. Grundregelboken innehåller alla regler som behövs för att komma igång. Värt att nämna är att spelet använder samma spelsystem som Dungeons & Dragons 5th Edition.

HOMETOWN HOLIDAY
På jakt efter ett lättsamt rollspel du kan avnjuta med vem som helst, också spelare som aldrig sett en D20 i sitt liv? Pröva Hometown Holiday, ett välgjort indiespel där ni tillsammans återskapar en romantisk komedi under julhelgen när alla utflyttade storstadsbor återvänder hem till den lilla staden på bondvischan. Välj mellan några enkla roller och sätt igång. Reglerna är busenkla.

MISSPENT YOUTH
Ytterligare ett välgjort litet indiespel. Fight the Power är stridsropet här. Rollpersonerna är unga, arga och upproriska i en mörk framtid. Spelledaren är The Authority, den diktatoriska kraft som förvandlar tillvaron för alla andra till ett grådaskigt helvete. Men det här är inget spelledare-mot-spelare-spel. Ni skapar tillsammans den dystopiska framtid där unga rebeller ska störta makten och skapa en bättre värld.

CRAWLING DEATH BELOW THE DYING FOREST
Vill du få ut mer av det avgrundsmörka rollspelet Mörk Borg? Då ska du kasta ett extra öga på Crawling Death Below the Dying Forest. Denna bok innehåller nya monster, skatter och platser som är kompatibla med Pelle Nilssons och Johan Nohrs minimalistiska mästerverk. Kliv in i en grotta fylld med underjordiska monster och upplev mer än 55 unika platser. Kan användas för att skapa ytterligare dimension till ert pågående äventyr eller för att skapa en helt ny storyline.

Ett ytterligare tips för alla Mörk Borg-älskare är det kommande PIRATE BORG som förväntas publiceras under första halvan av 2023. Detta fristående rollspel är inspirerat av (men även kompatibelt med) den uppskattade föregångaren. Ta del av det groteskt underhållande pirattemat som stand alone-spel, eller använd innehållet som tillägg för en pågående Mörk Borg-kampanj. Valet är ditt!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev