Ny science fiction

Publicerad: Torsdag, 3 november 2022, Skribent: Gunilla

Det skrivs fortfarande science fiction! En snabb blick på vår topplista kan ge intryck av att manga och fantasy helt har tagit över hyllorna, men det är inte sant.Vågen av space opera som vitaliserade genren för några år sedan har ebbat ut, men jag vill inte klaga. Förändring är ju verksamhetens själva grundbult. Nya idéer poppar hela tiden upp. Tidsförvridningar och parallellvärldar är populärt just nu. På jakt efter mer ny läsning? Här hittar du all science fiction som har kommit in de senaste veckorna.

CHILDREN OF MEMORY av Adrian Tchaikovsky
Tredje delen i den prisbelönta space opera-serien Children of Time. Jorden är döende. Mänskligheten ger sig av på en exodus till en ny, terraformad värld som nyligen har upptäckts. Men världen är inte så obebodd och jungfrulig som den verkar. I de två första böckerna, Children of Time och Children of Ruin, får vi veta hur de mänskliga kolonisterna möter något sant främmande och förändras i grunden. Med Children of Memory startar berättelsen på sätt och vis om. Vi presenteras för nya kolonisatörer från jorden och gradvis förs personer från tidigare böcker in i handlingen. Det gör att Children of Memory kan läsas fristående, men börja helst med Children of Time. Hela serien är synnerligen läsvärd!

BEYOND THE BURN LINE av Paul McAuley
McAuleys förra bok War of the Maps, utspelade sig på en udda artificiell värld och kunde delvis läsas som ångpunk, eller till och med fantasy. I Beyond the Burn Line är scenen också främmande och avlägsen. Vi befinner sig långt in i framtiden, i en civilisation skapad av slavarna efter nu utdöda intelligenta björnar, med en teknologi nära vårt sena 1800-tal. Men var befinner vi oss? Vad för katastrof kan ha skapat ett sotskikt i de geologiska avlagringarna? Vilka är de märkliga besökarna? Frågorna besvaras på ett klurigt sätt i en roman med flera oväntade vändningar.

A FRACTURED INFINITY av Nathan Tavares
En himlastormande och dimensionshoppande kärlekshistoria med filmtema. Vi möter filmaren Hayes Figueiredo på en strand. Han pratar in i kameran och berättar hur han träffade sitt livs kärlek, Yusuf. Så långt skulle det här kunna vara en vanlig, queer kärleksroman. Men snart inser vi att Yusuf ursprungligen kom från en annan verklighet än vår, en dimension där han var gift med en alternativ version av Hayes Figueiredo. Yusuf är dessutom en väldigt speciell person. Trots ett multiversum med otaliga parallellvärldar finns det bara en Yusuf. Kärleken till Yusuf tvingar Hayes att fatta svåra och omstörtande beslut.

THE BEST OF WORLD SF VOL 2 red. Lavie Tidhar
Science fiction från hela världen i en antologi sammanställd av Tidhar. Här ingår 29 noveller av författare från Bahrain, Bangladesh, Barbados, Bolivia, Brazil, China, Czech Republic, Greece, Grenada, India, Iraq, Italy, Jamaica, Japan, Korea, Malaysia, Mexico, Nigeria, Pakistan, The Philippines, Poland, Russia, Singapore, Uganda och Zimbabwe. Ta också en titt på den första volymen, om du missade den.

UNTIL THE LAST OF ME av Sylvain Neuvel
Neuvel slog igenom stort med Themis Files-serien, som inleddes när en väldigt stor robot hittades begravd i marken. Därifrån vecklade en fascinerande och mäktig historia ut sig. Hans nya serie, Take Them to the Stars, är också storslagen, med drag av alternativhistoria och coola "aliens" med en udda agenda. Den började med A History of What Comes Next, där vi mötte den unga agenten Mia i Tyskland 1945. Until the Last of Me är andra delen i serien. Nu är året 1968. Mia har kommit närmare målet att föra mänsklighen ut bland stjärnorna, men många prövningar återstår.

THE THOUSAND EARTHS av  Stephen Baxter
Stpehen Baxters sf är alltid storslagen, och The Thousand Earths är inget undantag. Vi får följa med på en resa med Andromedagalaxen som mål. Samtidigt lär vi känna systrarna Ish och Mela, som bor på en av titelns tusen jordar. Deras värld är illa ute. Den slukas i en oundviklig katastrof som i sin tur orsakar samhälleligt kaos. Andromedaresenären Hacketts resa korsklipps snyggt med berättelsen om en världs undergång i en storslagen och sorglig historia.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev