NieR: Automata

Publicerad: Onsdag, 8 maj 2019, Skribent: Petter

Sedan actionäventyrspelet Nier: Automata släpptes för snart två år sedan har det sakta men säkert etablerat stor och trogen fanbase och nått lite av en kultstatus. Mycket gissningsvis till följd av spelets tematik, finslipade spelmekaniker och unika format. För att uppleva hela historien måste spelaren nämligen ta sig igenom spelet tre gånger. Varje gång med en ny karaktär. Utöver detta finns det även en uppsjö av hemliga slut att upptäcka.  

Spelet är det senaste i Drakengard-serien och handlingen utgår från ett av sluten till föregångaren, Nier. Kopplingarna till det spelet börjar och slutar mer eller mindre där dock. Handlingen är helt fristående och kretsar främst kring androiderna 2B och 9S. De skickas till ett postapokalyptiskt jorden för att förgöra robotarna som tagit över. De märker snabbt att allt kanske inte är helt som det deras överordnande utgett det för att vara. Robotarna har börjat samlas i grupper och visar tecken på att de blivit självmedvetna och utvecklat känslor. Mer än så känns dumt att avslöja då så mycket av spelets behållning ligger i att upptäcka handlingen på egen hand.   

För den som blir sugen på att dyka djupare i spelets värld och lära sig med om karaktärer och handling har Dark Horse i dagarna släppt en matig World Guide. Boken är fylld med allt från kartor och konceptmålningar till korta historier som expanderar kring spelets handling. Rekommenderas varmt! Det har även getts ut två böcker som fungerar som ett komplement till spelet. Böckerna berättar samma historia som den i spelet, men lägger till ytterligare perspektiv: Det från antagonisterna Adam och Eve.  

Var spelserien tar vägen härnäst vet nog bara den excentriske skaparen Yoko Taro och jag väntar med spänning.


Kommentarer

Nyhetsbrev