Närcon

Publicerad: Måndag, 1 augusti 2022, Skribent: Gabi

I helgen ägde årets sommarhändelse för nördar av många slag rum, när Närcon intog Linköping igen. Vad som började som ett rätt beskedligt litet spelkonvent i Örebro har med åren växt sig till nordens största fest för cosplayare, asiatisk popkultur och, ja, fortfarande rätt mycket spel.

Efter pandemiåren var sugen på konvent stort och helgbiljetter för Närcon sålde ut med veckor kvar tills konventet. Peppa ungdomar, vuxna, barn och familjer träffades, många med oerhört ambitiösa cosplayplaner som inkluderade ett dräktbyte per dag – jättekul att göra, och titta på även för oss som inte orkade så mycket mer än nördiga t-shirts. För det är det där med göra och delta som verkligen får Närcon att sticka ut jämfört med andra mässor och spelkonvent. De har såklart flera riktigt fina scenshower, i år med både koreansk dans, asiatisk metal och inbjudna gäster. Men det som drar flest ögon är de stora tävlingarna i cosplay (som är med och tar ut deltagare till VM i cosplay!), meetups och paneler där folk träffas för att prata om och hylla sina gemensamma intressen. Mycket skratt och ”ja, PRECIS så känner jag!”-möten, liksom ibland intensiva diskussioner kring kanon.

Sedan finns allt det vanlig: välutrustade spelrum, både digitala och mer papper-och-tärningsformatet,  karaoke, en stor Artist Alley där det går att köpa allt från indie-serier till egentillverkade hårsmycken, mindre föreningar som visar upp sig, där särskilt Doctor Who-rummet imponerade med sin Dalek och olika aktiviteter, samt k-poparna som med stor energi dansade och hade saker för sig genom hela konventet.

Närcon har varit saknat, men kom tillbaka i stor stil. Nu hoppas vi bara på ännu mer konvent, ännu mer kul och kanske en dag igen att en Science fiction bokhandel är på plats på ett hörn av konventet!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev