Nagelbitande skräckisar

Publicerad: Onsdag, 7 december 2022

KVINNAN I SVART - Susan Hill 
Arthur Kipps är en ung, driven advokat som snabbt tar sig an uppdraget att hantera begravningen och dödsbot som har efterlämnats av Mrs. Alice Drablow, en enstörig kvinna ute på den engelska landsbygden. Men det som skulle vara ett enkelt uppdrag - hitta och ta med några viktiga dokument - försvåras av invånarnas motvilja mot den avlidnas hem, Eel Marsh house. Det stora övergivna huset är svårtillgängligt och avlägset och fullt med besynnerliga saker - som gungstolen i den gamla barnkammaren, det långväga ljudet av en häst med en kärra och barnskriken i dimman som drar in över heden utanför. För att inte tala om den svartklädda kvinnan som dyker upp och försvinner lika snabbt och som bara Kipps verkar se. Krypande gotisk skräck, satt i engelsk setting och som är svår att lägga ifrån sig.

HEX - Thomas Olde Heuvelt
I Black Spring är invånarna vana vid den gamla häxans spöke som vandrar runt med igensydd mun och ögon. Förutom sin vanliga rutt runt staden så dyker hon slumpmässigt upp i städskrubbar, i vardagsrum eller står lutad över barnens sängar under nätterna. Förbannelsen över Black Spring är än så länge under kontroll av den särskilda insatsstyrkan som bevakar henne dygnet runt och som har insatsplaner i fallet att hennes stygn en dag skulle gå upp, men som tur är har det aldrig behövt sättas i verket. Fram tills en dag, då en grupp uttråkade ungdomar får för sig att utmana ödet och låta häxan bli viral. Det blir startskottet för en mörk spiral som borde ha fått vandra ifred. Riktigt innovativ och nagelbitande skräckspänning!

HAUNTING OF HILL HOUSE - Shirley Jackson
Dr. Montague är fast besluten att bevisa att spöken finns. I ett desperat försök att öppna porten för hemsökelser bjuder han därför in fyra främlingar till det ödsliga Hill House där gästerna bara har en enda gemensam nämnare - de har alla varit med om övernaturliga saker. Bland människorna som ska dela bostaden under en period finns den hjärtliga assistenten Theodora, den ensamma, ömtåliga Eleanor och Luke, Hill House’s framtida ägare. Alla dyker upp med tanken att de möjligtvis ska få uppleva ett oförklarligt fenomen eller två, men Hill House har andra, mörkare planer.
Det går inte att missa att Haunting of Hill house även har fått en netflix-serie men boken skiljer sig markant från serien. Och även om serien är fenomenal med både krypande skräck och ett antal riktigt effektiva jumpscares så är boken ett praktexemplar när det kommer till psykologisk skräck och är ett MUST READ om man är det minsta intresserad litterära hemsökta hus. Finns på både svenska och engelska!

SILENT COMPANIONS - Laura Purcell
När Elsie gifte sig med den stiliga arvtagaren Rupert Bainbridge tänkte hon sig ett liv i lyx. Men när maken dör, bara veckor efter giftermålet och det känns som att hela världen vänder sig mot henne har hon bara makens märkliga kusin vid sin sida. Hon är helt ensam - tror hon. För i huset finns en låst dörr och bakom den väntar en målad träsiluett, en så kallad silent companion, som bär en obehaglig likhet med Elsie själv. Till en början rycker Elsie på axlarna åt den skumma figuren. Fram tills att fler börjar dyka upp och att hon märker att deras ögon följer henne. En riktigt krypande berättelse som kommer få varje liten skugga i ditt hem att kännas misstänkt. 

HELL HOUSE - Richard Matheson Belascohuset anses vara de hemsökta husens Mount Everest och har varit högborgen för otaliga hemskheter och sedefördärv. De som har vågat sig in tidigare har sällan kommit ut med sinnet eller livet intakt. När Dr. Barrett anlitar fyra främlingar - en forskare och hans fru, ett medium, och den enda överlevaren från husets framfart - hoppas de kunna lösa husets mysterium. Men det tar inte lång tid innan huset och dess avlidna ägare har dom i sitt järngrepp. Visst liknar premissen en viss annan bok på den här listan men låt er inte luras - det är där likheterna upphör. Hell House kommer med en hel del
trigger warnings, och är den mest explicita rekommendationen på den här listan, men sättet som den här boken inte släpper taget om läsaren är nog för att ändå platsa på listan.

THE SHINING -  Stephen King
Skulle man kunna skriva en rekommendationslista om krypande skräck utan att Stephen Kings The Shining skulle få en plats? Jag tror att det hade räknats som tjänstefel.
Jack Torrances nya jobb på Overlook Hotel är en perfekt chans till en ny start. Han kommer ha massvis med tid att spendera med familjen och skriva på sin roman som den nya vaktmästare under hotellets lågsäsong. Men ju mer tiden går desto mer avskilt och ondskefullt börjar hotellet kännas. Och den enda som verkligen märker av det onda som virvlar i luften är den femåriga sonen Danny. Finns både på svenska och engelska. 

THE CREEPER - A.M Shine
Den förmögna eremiten Dr Alec Sparling tar kontakt med historikern Ben och arkeologen Chloe för att undersöka en avlägsen irländsk by, Tir Mallacht. Byn har varit utan någon kontakt med omvärlden i över tvåhundra år och finns inte på några kartor. Det är Ben och Chloes jobb är att hitta byn och intervjua invånarna om deras sedvänjor och myter. Framförallt, säger Dr Sparling, ska de hitta information om the Creeper. Men invånarna är svårflirtade , skeptiska och tystlåtna. Den enda som vill säga något är barnet med de helsvarta ögonen. “Tre gånger kommer du se honom. Och varje natt kommer han närmre…”
Släng in en obehaglig myt, ett isolerat samhälle med riktigt obehagliga invånare och en lätt släng av förföljelse och klaustrofobi så får du The Creeper. Boken präglas av ett konstant obehag och stannar länge med en efter läsningen! 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev