Mysiga vårspel för hela familjen

Publicerad: Onsdag, 8 april 2020, Skribent: Gabriella

Nu har vi plockat ihop ett urval av våra favoritspel med extra bra priser. Gemensamt är att de funkar för flera åldrar och är lätta att ta till sig, med välbalanserade regler och högt omspelningsvärde. Vissa passar för två spelare, andra för lite större grupper.

Om du köper ett kampanjspel online och skriver koden VÅRSPEL i meddelandefältet, skickar vi också med en liten present så länge lagret räcker! Det är små demoversioner av Set (presenteras nedan) och Dixit för att pröva på.

Spel för kvicka reaktioner

Set Family Game of Perception Card Game är något så ovanligt som ett spel för 1-20 spelare (!). Det lånar inspiration från både memory och reaktionsspel, och spelarna ska matcha brickor som har samma eller kontrasterande attribut. På varje bricka finns 1-3 olika attribut, med olika former och färger. Speltiden är ca en timme.

Twin It är ett spel där man också behöver ha snabba reflexer, då det handlar om att snabbt flippa kort som har över 100 coola mönsterdesigner. Dyker det upp två likadana kort, är det bara att slänga sig efter dem – men vissa mönster är lurigt lika varandra. En runda tar bara 10 minuter, och det är anpassat för 2-6 spelare.

Dobble är ett reaktionsspel som snabbt blivit jättepopulärt, både för barn men även som konventsspel och enkelt partyspel. De 55 korten har alla 8 olika symboler på sig, och på varje par kort finns en (och bara en) symbol som matchar. Den som först hittar den, vinner omgången. Det tar ca 15 minuter att spela igenom och är anpassat för 2-8 spelare. En riktigt storfavorit på vår spelavdelning.

Alla dessa spel är lämpliga från 6 års ålder och har enkla regler; ingen av dem kräver läsning under spelandet.

Ticket to Ride

Det klassiska tågspelet där du är en tågmagnat som lägger spår (eller okej, söta små tågvagnar) över en karta och kämpar mot de andra spelarna om att bli den dominerande tågbaronen! 2004 kom den första versionen, och sedan dess har det varit en ständig favorit bland både familjer, alla som vill komma bort från ”slå en tärning, flytta en gubbe”-nivån av spel men också som AW-spel när man vill ha något som inte är för tungt, men välgjort.

Vi har i den här kampanjen extra bra pris på två versioner: Ticket to Ride ursprungsspelet med karta över Nordamerika. Det tar ca en timme att spela igenom och är lämpligt från 8 år.  Dessutom det mer snabbspelade Ticket to Ride – New York, där du har Manhattans karta och även taxibilar och andra fordon i din flotta, och kan kamma hem vinsten på en kvart om du ligger i!

Spel från en spelare

Agricola – Family Edition är spelet där du är en torpare, som har sitt lilla hus och sin partner, och inte så mycket mer när spelet börjar. I varje runda får du som spelare göra två saker, som att samla råmaterial, anlägga en äng eller bygga ut din gård om du har råd. Du kan också skaffa barn för att få fler händer på gården, men då måste du se till att hela familjen har tillräckligt att äta… En enkel och charmig version av den stora gruppen ”resurshanteringsspel”, som tar ca 45 minuter att spela och passar från 8 års ålder.

Spel för minst två spelare

Sonar Family Edition är ett ubåtsspel för hela familjen. Två ubåtar, var och en lett av en spelare eller av ett lag, ligger i strid med varandra och försöker sänka varandra. Precis som i klassiska Sänka Skepp kan man inte se motspelarens karta, men i övrigt är strukturen annorlunda – spelarna kontrollerar antingen kaptenen eller radiooperatören och det har ett charmigt bildspråk. En omgång tar ca 45 minuter att spela och rekommenderas från 8 år, dock regler på engelska.

Hanabi är ett spännande samarbetsspel spel där du och de andra spelarna är fyrverkeri-tillverkare och måste jobba ihop för att bli klara med allt till den stora fyrverkerifestivalen. Tillsammans spelar ni mot klockan, och kan se alla andras kort… men inte era egna! En runda tar ca en halvtimme och spelet är anpassat för 2-5 spelare. Mycket nätt liten låda med kort också.

Spel för minst tre spelare

7 Wonders är spelet där du ska bygga världens sju underverk. Du som spelare kontroller en av antikens städer, samlar resurser och bygger ditt underverk – en enkel idé som med hjälp av den utmärkta spelmekaniken håller förvånansvärt länge! Varje omgång tar ca en halvtimme att spela igenom, och gillar man spelet finns det flera expansioner, bl.a. 7 Wonders Leaders. Det finns också ett separat spel med samma tema, 7 Wonders Duel.

Just One är ett kul ordspel för 3-7 spelare som bygger på samarbete. En omgång går till så att en spelare drar ett kort som bara de andra får se, och anger ett nummer för att välja ett ord (t.ex. Ost). Sedan skriver alla andra ner ord som de associerar till det (t.ex. Mjölkprodukt, Gul, Pizza, Pålägg…) och visar för varandra. Har två eller flera personer valt samma ord, får de lägga sina kort åt sidan. De som kom på en unik beskrivning får visa det för den första personen som nu ska gissa vilket ord de valde från början. En omgång tar ca 20 minuter och ju fler ord man kan gissa rätt, desto mer poäng samlar alla. Kan bli hysteriskt roliga förklaringar till varför någon tänkte sig just det här ordet, och har också vunnit prestigefyllda Spiel des Jahres-priset i Tyskland förra året.

 


Kommentarer

Nyhetsbrev