My Little Pony: The Movie

Publicerad: Måndag, 12 februari 2018, Skribent: Daniel

Idag släpps My Little Pony The Movie på DVD och Blu-ray, med svenskt tal. Det är ett fartfyllt äventyr där Canterlot blir invaderat under förberedelserna inför en festival och prinsessorna blir förstenade - men Twilight Sparkle och hennes vänner lyckas fly, och måste söka sig utanför Equestria för att kunna rädda dagen. Vänskapens band prövas på nya och ibland oväntade vis, under resans gång. Vi får se hur ponnies och andra väsen och varelser lever i resten av världen. Där finns pirater, mystiska sjöhästar och mycket mer! Filmen är förstås full av humor och gulliga inslag, som vanligt, men innehåller också många vuxenreferenser och dessutom en lätt mörk ton som (utan att skrämma barnen) kan tilltala både inbitna fans och överaxelntittande föräldrar.

För den hugade går det att dyka djupare in i ponnyuniversat på flera olika sätt. Förstås har vi den engelskspråkiga TV-serien och ett antal seriealbum, även de på engelska. Här kan det behövas översättningsinsatser för mindre barn. Men även två konstböcker, Rainbow Dash som nyckelring och popvinylfigur, en mugg, med mera. Motiv på prylar och samlarföremål varierar förstås lite i hyllorna beroende på vad vi får in. Inte att förglömma är heller rollspelet Tails of Equestria, med äventyr och andra tillbehör. Det har varit överraskande populärt sen det kom för snart ett år sedan - med all rätt! Tails är färgglatt och har enkla, solida mekaniker vilka som sig bör fokuserar just på vänskapens kraft. I skrivande stund är det tillfälligt slut i stockholmsbutiken och på postorder, men går förstås att restnotera.

Det finns angränsande titlar som också kan tilltala ponnyvänner. Personligen har jag haft väldigt roligt med det enkla rulla-och-gåbrädspelet Unicorn Glitterluck, med min snart fyraåriga dotter. I egenskap av enhörningar tävlar man om att samla in kristaller uppe i det kulörta molnlandet. Det större systerspelet med undertiteln A Party for Rosalie kan också starkt rekommenderas. Det har lite mer djup, och är ett samarbetsspel, så föräldrar och barn jobbar ihop för att fixa färdigt alla presenter och gäster till bebisenhörningen Rosalies födelsedagsfest. Ingen behöver förlora. Enhörningar är förstås inte ponnies, men de här spelen har samma glittriga och glada tilltal som MLP. Ett annat spel som passar i sammanhanget är Flower Fairy Dominoes, ett enkelt dominospel där man ska passa ihop olika blommor och små söta insekter med varandra. Lätt att förstå för de minsta.

För de större barnen, någonstans kring sjuårsåldern, finns det nu klassiska samarbets- och sagobrädspelet Mice and Mystics, där spelarna tar rollen av förtrollade möss som går på äventyr för att försöka upphäva besvärjelsen. Här behövs en vuxen som kan översätta de många fina berättelserna, och flera äventyr följer varandra på rad, så att mössen får behålla skatter och prylar de hittat från gång till gång, allt medan sagan fortsätter från där man slutade. Samma konstruktör som designat Mice and Mystics har också kommit med det nya Stuffed Fables, där spelarna är gosedjur som försvarar sin flicka mot mardrömmar. Vi får följa henne medan hon växer upp, från parti till parti, och spelbrädet är samtidigt regelbok - så det är lätt och smidigt att komma igång.

Sist, men absolut inte minst, skulle jag vilja rekommendera det helsvenska bordsrollspelet Sagospelet Äventyr, som kom i en fin och välillustrerad nyutgåva strax före jul - även det för lite äldre barn. Det är vad det heter, ett enkelt och fantasifullt rollspel i fantasymiljö där barnen får vara hjältar, och skrevs ursprungligen av konstruktören och hans då sexåriga dotter, baserat på deras äventyrslekar hemma. Barn som inte lekt rollekar förr kanske kan behöva lite hjälp med att komma igång, men kan de bara läsa kommer de snart kunna vara självgående. Fast det är förstås väldigt roligt att vara med även som vuxen, så det är bara att dyka in bland riddare, prinsessor och drakar för att berätta levande sagor ihop.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev