Monsters of Film

Publicerad: Tisdag, 27 september 2022, Skribent: Linda

Just nu pågår Monsters of Film, för elfte året i rad. Skräckfilmsfestivalen blandar nya skräckfilmer med klassiker, och celebra besök. I år kommer legenden Dario Argento till festivalen, tillsammans med Gaspar Noé, Karim Ouelhaj, och Lucile Hadzihalilovic, som alla presenterar sina nya filmer. Argento är denna gång på besök inte bara som regissör av Dark Glasses utan även som skådespelare, då han har huvudrollen i Noé's nya film Vortex. Hans egen film kommer vara bekant för alla som sett hans tidigare filmer som Tenebre, Phenomena och Opera – klassiker från regissörens vitala 80-tal.

För de som är villiga att ta sig till Stockholm bjuds det även på cosplayworkshop. MisaCosplay och Chaos-Fia Cosplay kommer för att visa hur de arbetar i olika material, lära ut olika tekniker och olika metoder att skapa fantasifulla cosplays. Deltagarna får prova på att bygga egna detaljer och tillbehör till sina kostymer. 

Bland de klassiska filmerna som visas finns till exempel Henry - porträtt av en mördare, som när den kom i mitten av åttiotalet blev en del av den tidens videovåldsdebatt för sin ovanligt nakna skildring av en mördare. Den har både hyllats och förbjudits och klippts ned genom åren. Se själva om den förtjänade berömmet och sitt rykte som en av de obehagligaste filmer som då hade gjorts. 

För de som inte vill eller kan besöka festivalen så finns det ett utmärkt sätt att se en del av filmprogrammet i filmtjänsten Draken, från Göteborgs Filmfestival. De gör allmänt en kulturgärning och sammarbetar ofta med filmfestivaler så att dessa filmer går att se digitalt hemifrån. Där går det till exempel att se festivalens invigningsfilm One Cut of The Dead, en genuint bonkers metazombiefilm från Japan! 

Ikväll visas legenden David Cronenbergs nya film, och spana in programmet för resten av veckans rullar!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev