Minnet av vatten

Publicerad: Torsdag, 11 april 2019, Skribent: Alva

”Kommer vi minnas vatten?”

Rent vatten – hur behandlar vi det, hur kommer vi se det i framtiden, och hur skriver vi om det? Klimatförändringar och vattenbrist är heta frågor i vår tid, och har en lång historia i eko-medveten science fiction. Vare sig framtiden plågas av torka eller översvämningar, med visioner av högteknologiska lösningar eller överlevnadskamp för de mest grundläggande resurserna, kommer tillgången på vatten ha en enorm påverkan på vår framtid och alla kommande konflikter.

Finlandsinstitutet och SF-bokhandeln bjuder imorgon in till en diskussion om vattnet och miljöns roll i dystopier med Emmi Itäranta, prisbelönad författare, och Alva Markelius, sf-fantast, hållbar utvecklingsstudent och engagerad i bland annat Fältbiologerna och Greenpeace.

”Det skrämmer mig ibland att se på nyheterna, eftersom det som visas är de skräckscenarier som jag själv målat upp i mina dystopier” – Itäranta i intervju med finska Aamulehti

Itärantas debutroman Minnet av Vatten från 2012 är flerfaldigt prisbelönt och har översatts till fler än 20 språk och gjort succé världen över. Boken följer unga Noria som ska bli temästare i en framtid skakad av vattenkrig. Miljön, ett framtida varmt och uttorkat Lappland, där sötvatten och hela plastdunkar hör till de dyrbaraste tillgångarna. Den utgör en effektiv och obehaglig påminnelse om en framtid som mänskligheten för tillfället rör sig mot och är ett lysande exempel på den typ av dystopier som rör miljö och klimat, ett mer och mer aktuellt och brådskande ämne.

Det finns otaliga andra exempel på science fiction- och spekulativa romaner, både dystopiska och utopiska som rör detta ämne. Hur vår planet och samhälle kommer se ut till följd av klimatförändringar och miljöförstöringar. Några exempel är Margaret Atwood’s MaddAddam-trilogi, Paolo Bacigalupi’s The Windup Girl, Forty Signs of Rain av Kim Stanley Robinson och Octavia Butler’s Parable of the Sower.

Men vilken roll har egentligen de här romanerna i dagens samhälle och den diskussion som förs om klimatet och miljön? Hur påverkas vår inställning av att läsa dystopiska respektive utopiska romaner som spekulerar om klimatet i framtiden? Ger det oss hopp om att kunna göra annorlunda och bidra till en positiv förändring eller skrämmer det bara oss och bidrar till klimatångest?

Dessa frågor och mycket mer kommer vi imorgon att söka svaret på genom samtal och diskussion. Vi börjar samtalet klockan 17.30 och efteråt finns även tid för frågor och diskussion. Passa på att skaffa dig ett exemplar av Itärantas böcker att få signerad eller någon av de andra klimat- och miljöromaner vi diskuterar om du verkligen vill fördjupa dig i ämnet.

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.