Metro och undergången

Publicerad: Torsdag, 7 mars 2019, Skribent: David

Dataspelet Metro Exodus har nyligen släppts och som alltid när ett nytt Metro-spel dyker upp på marknaden stiger intresset för romanerna spelen bygger på. De är ryskt skitiga men märkligt frejdiga pojkäventyr som berättas i rappt tempo och med mycket fantasi och berättarglädje. Vilket gör att folk som senare vill ha mer ofta har svårt att hitta något som fyller samma läsbehov.

Jag går också bet på frågan, även i en bokhandel fylld med efter katastrofen-historier på hyllorna. Men jag kan såklart tipsa om böcker som har delar gemensamt med Metro-böckerna. Far och son på deprimerande vandring genom ett efter katastrofen-USA? Läs fantastiska The Road av Cormac McCarthy. Ett liknande men aningen mer up beat äventyr är ungdomsäventyret The Survival Game av Nicky Singer. Vill du ha det spännande rekommenderas The Passage av Justin Cronin eller The Girl With All the Gift av M. R. Carey som båda är riktiga sidvändare.

Framförallt vill jag kanske med den här texten peppa för Picknick vid vägkanten av ryska bröderna Strugatskij som strax släpps i nyöversatt utgåva på svenska. Det var på tiden! Bokens orginaltitel är Piknik na obotjine, och den låg till grund för berömda ryska filmen Stalker, och är en av huvudorsakerna till att berättelser om att beträda den märkliga och förbjudna zonen blivit populära. Som obehagliga Annihilation (133345) nu senast. Som också rekommenderas, apropå efter katastrofen-temat.Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.