May the fourth be with you!

Publicerad: Tisdag, 4 maj 2021, Skribent: Gabi & Liv

May the fourth be with you!

Idag firar vi den stora Star Wars dagen, May the 4th Be With You! Denna helgdag som skapades av fans av Star Wars universumet har med åren växt till sig och omfamnas nu också av Lucasfilm och andra som jobbar med det utökade universumet.

Dagen till ära har vi ett antal trevliga erbjudanden. Dels har vi sänkt priset på blu-ray boxen Star Wars: The Skywalker Saga från 999 kr till 599 kr. Har du alltså inte redan lagt vantarna på de centrala långfilmerna i Star Wars-universumet, så passa på nu! Sedan har vi också fått signerade bookplates till Light of the Jedi, en av de första romanerna i det nya ambitiösa projektet The High Republic – har du missat vad det är? Läs vidare till vår Star Wars-expert Livs guide nedan. Varje butik och näthandelns lager har ett begränsat antal signerade Light of the Jedi, så passa på medan de finns!

Glöm inte att du kan använda funktionen Hämta i butik om du vill reservera ditt exemplar innan du åker in. Avslutningsvis har vi, såklart, tävlingar med fina priser på sociala medier där vi i samband med Penguin Random House och Out of Print  har satt samman bok- och klädpaket. Delta i de två olika tävlingarna på vår Facebook och vår Instagram och ha chans att vinna riktigt fina priser!

Välkommen till The High Republic

Du har kanske sett begreppet “The High Republic” nämnas lite varstans i Star Wars-sammanhang. Det är en helt ny tidsera som börjat utforskas, vars berättelser utspelar sig cirka 300-82 år innan A New Hope (eller BBY, som det också kallas - Before the Battle of Yavin, det vill säga slaget som slutar med att den första Dödsstjärnan sprängs och alla hjältar utom Chewbacca får medalj).

The High Republic är också samlingsnamnet på ett oerhört ambitiöst multimediaprojekt som omfattar serietidningar, audiodraman, manga och romaner som riktar sig till olika åldersgrupper. Projektets olika delar är alla skrivna för att du som läsare skall kunna ta del av den typ av media som intresserar dig mest, eller sluka allt, och ändå få till dig hela berättelsen. Böckerna, som publiceras för olika ålderskategorier behandlar alltså samma övergripande händelser i tidslinjen, men från olika perspektiv.

En anledning till att vara uppspelt över The High Republic och allt material som släpps inom dess ramar är det faktum att allt är nytt för oss. Visst, Yoda nämns vid namn i Light of the Jedi, men han är inte en huvudkaraktär, det handlar inte om “Yodas unga år”. Personligen anser jag att vi fått tillräckligt många berättelser som centreras kring karaktärer och eror vi redan vet mycket om. Det är kul med spin-offs där vi får se mer av kända sidokaraktärer, absolut, men något helt nytt är onekligen uppfriskande. Det faktum att några av de bästa Star Wars-författarna just nu knutits till det här projektet är såklart också något som bådar gott för dess framtid. Likt upplägget med de gamla Star Wars-böckerna, de som nu räknas som Legends (inte längre canon), där många olika författare samsades om att berätta hur det gick för Luke, Leia, Han och de andra efter Return of the Jedi, sätter High Republic-författarna sin egen prägel på böckerna inom ett gemensamt narrativ, och det är spännande att se hur allting utvecklas.

Något av det häftigaste med The High Republic är att vi får inblick i hur Jediordern fungerade innan det som kallas för The Fall of the Jedi-eran, då episod I-III utspelar sig. Vi vet att Ordern när vi får se den i prequel-trilogin har tappat mycket av sin koppling till Kraften, och att de på många sätt är blinda för att mörkret växer sig starkare runt omkring dem. Under High Republic-eran däremot har de enormt starka band till Kraften, vilket syns i de oerhörda gärningar de lyckas åstadkomma, till exempel under Light of the Jedis inledande katastrof. Vissa Jedi vi lär känna under den här perioden har dessutom helt unika sätt att se på och känna Kraften - Avar Kriss, en av huvudpersonerna i Light of the Jedi, upplever den exempelvis som musik (hon “hör livets och dödens sång och kan besvara den med sina egna toner”). Kraften är inte en och samma sak för varje person - och den kanske inte måste vara svart eller vit, heller…

Kanske just på grund av att Orderns syn på Kraften är bredare vid den här tidpunkten, finns det finns fler banor för en Jedi att gå än den som fredsbevarare. De kan till och med välja att agera självständigt, utanför Högsta Jedirådets påbud. Ett exempel på detta kan ses i Claudia Grays Into the Dark (som släpptes i samband med Light of the Jedi och vars handling utspelar sig parallellt med den), där vi möter Wayseeker Orla Jareni, som känner sig alltför bunden av Jedirådet, och därför väljer att gå sin helt egna väg. Ifrågasättandet av Jediordern och dess strikta regler är något som senare i tidslinjen ofta leder till att Jedi utesluts helt och hållet, men här är “Wayseeker” en viktig och respektabel titel som respekteras av Rådet.

Trots alla nya begrepp och vinklar som The High Republic redan kommit med (och jag skulle kunna skriva en uppsats om det, men det får vänta…), tror jag att vi knappt sett början på allt som den här nya eran kan göra för att vidga vår syn på vad en Jedi är, var gränsen mellan ljuset och mörkret går, och hur högt Ordern kan stiga innan den ofrånkomligen störtar i fördärvet i Revenge of the Sith. Som Star Wars-entusiast kan jag knappt bärga mig!

Gabi & Liv


Kommentarer

Nyhetsbrev