May the 4th Be With You!

Publicerad: Torsdag, 4 maj 2023

Idag firar vi den stora Star Wars dagen, May the 4th Be With You! Denna helgdag - som först skapades av fans utav Star Wars universumet och som även brukar kallas för International Star Wars Day - har med åren växt till sig. Nu omfamnas dagen av Lucasfilm och andra som jobbar med det utökade universumet. Dagen till ära bjuder vi på boktips, videohälsningar från Star Wars-författare, give away i Stockholmsbutiken samt tävling på vår Facebook-sida.

BOKTIPS
De senaste månaderna har Star Wars-fansen blivit härligt bortskämda. Varje onsdag har det kommit nya avsnitt av serierna The Mandalorian och The Bad Batch och här om veckan släpptes det efterlängtade spelet Jedi: Survivor. Men även på den litterära fronten händer det grejer. Så här på Star Wars-dagen önskar vi tipsa om fyra boknyheter och vi lovar - det finns något för alla åldrar.
 

 • JEDI: BATTLE SCARS
  I boken Jedi: Battle Scars – skriven av Sam Maggs - får vi återigen stifta bekantskap med Order 66-överlevarna Cal och Cere, piloten Greez, Nightsister Merrin och såklart den lilla droiden BD-1. Berättelsen utspelar sig under tiden mellan spelen Jedi: Fallen Order och Jedi: Survivor. Cal och hans vänner har lyckats ta sig igenom en rad långa hinder - allt från illvilliga Inquisitors till självaste Darth Vader. De försöker nu byggt ett nytt liv tillsammans, men galaxen långt, långt borta är fortfarande en mycket farlig plats. Under ett rutinuppdrag möter de en Stormtrooper som ber om deras hjälp för att komma undan Imperiet. I gengäld ger hon dem information om något som kan visa sig bli ovärderligt i deras kamp mot Imperiet. Hon kan till och med hjälpa dem att få tag i det. Det finns bara en hake - vägen dit kan komma att tvinga dem till en konfrontation med en mäktig och oerhört farlig fiende… Kan Cal och gänget verkligen lita på en Imperiedesertör? De har lyckats ta sig ur fasansfulla knipor tidigare, men är det här deras tur tar slut? Ett spännande bokäventyr för alla som älskar Star Wars-universumet. Boken är skriven på engelska och passar lite mer erfarna läsare.
   
 • STAR WARS HIGH REPUBLIC - ETT OKÄNT HOT
  High Republic-eran utspelar sig ca 200 år innan händelserna i filmen Star Wars: Episode I – The Phantom Menace. I denna bok – som sedan tidigare släpps på engelska under namnet A Test of Courage (The High Republic) – får vi möta femtonåriga Jediriddaren Vernestra Rwoh. Vernestra tycker att hennes första uppdrag känns lite väl mycket som barnvaktande. Hon ska nämligen övervaka och beskydda den tre år yngre Avon Starros på en rymdkryssare på väg mot rymdstationen Starlight Beacon. Men de har inte hunnit långt innan kryssaren skakas av explosioner. Samtidigt som de vuxna Jediriddarna försöker rädda skeppet flyt Vernestra, Avon, droiden J-6, en Jedilärling och en ambassadörsson i en räddningskapsel. När rymdkryssaren sedan exploderar befinner de sig ensamma i rymden - utan mat eller kommunikationsmöjligheter. De landar snart på en måne där något mycket farligt väntar dem... Star Wars High Republic - Ett Okänt Hot är skriven på svenska och ett härligt bokäventyr för Star Wars-älskare i 9 årsåldern och uppåt.
   
 • PATH OF VENGEANCE (THE HIGH REPUBLIC) 
  Path of Vengeance är även det en bok som utspelar sig under High Republic-eran. Boken är skriven av Tessa Gratton, som är en erfaren författare inom denna del av Star Wars-universumet. Gratton har tidigare skrivit titlar som Quest for Planet X (The High Republic) och Path of Deceit (The High Republic). I denna bok får vi möta Marda och Yana. Båda två tillhör The Path of the Open Hand - en kontroversiell grupp som anser att the Force inte får användas av någon levande själ. Gruppen leds av den karismatisk kvinnan "the Mother". Berättelsen bjuder på två separata – och samtidigt parallella – historier. Marda ansluter sig till en expedition som har för målet att finna mystiska varelser att kan användas mot Jedis. De hamnar på Planet X och möter här större faror än de kunnat ana. Yana finner sig i oväntad allians med fadern till sin döda älskare. Med hans hjälp planerar hon bryta sig loss "the Mothers" kontroll. De två karaktärerna finner sig snart i olika vägskäl som inte bara påverkar deras egna öden - utan hela galaxens framtid! Perfekt för något yngre som gärna läser på engelska.
   
 • STAR WARS - JEDINS ÅTERKOMST. EPISOD VI 
  Det episka rymdäventyret Star Wars: Return of the Jedi återberättas äntligen för våra yngsta läsare – på svenska. Luke Skywalker ger sig ut på uppdraget att rädda Han Solo från Jabba the Hutt, och får möta Darth Vader en sista gång. Boken bjuder på fina illustrationer och är gjord för läsare i åldern 3–6 år. Sedan tidigare finns även böckerna Star Wars. Nytt hopp. Episod IV och Star Wars Rymdimperiet slår tillbaka. Även dessa är anpassade för våra yngsta läsare. Med andra ord kan vi nu – oberoende av ålder – njuta av hela den klassiska trilogin. Svenska översättningen är gjord av Ulrika Caperius

 

FÖRFATTARE BERÄTTAR OM DESRAS RELATION TILL STAR WARS
Har du någon gång funderat vad författarna bakom Star Wars-böckerna har för relation till franchisen? Nu kan vi erbjuda svar på frågan! Förlaget Penguin Random House skickade oss trevliga videohälsningar från tre av sina Star Wars-kreatörer. Nämligen Beth Revis, Lydia Kang och Mike Chen. Håll till godo!
 

 • BETH REVIS - Läs mer om Beth Revis verk HÄR

 

 • LYDIA KANG  - Läs mer om Lydia Kangs verk HÄR

   

 

 

 • MIKE CHEN  - Läs mer Mike Chens verk HÄR
   

 

STAR WARS-TÄVLING
Traditionellt brukar vi genomföra en tävling varje May the 4th, och självklart håller vi hårt på denna tradition. I samarbete med Bonnier Carlsen har vi i år arrangerat en gemensam tävling på vår Facebook-sida. Som tävlande har du möjlighet att vinna ett bokpaket innehållande böckerna Star Wars - Jedins Återkomst. Episod VI och Star Wars High Republic - Ett Okänt Hot. Vår jury väljer två lyckliga vinnare på måndag den 8 maj, kl. 12.00. 

GIVE AWAY I STOCKHOLMBUTIKEN
Planerar du att besöka vår butik i Gamla Stan? Då har du – dagen till ära – möjlighet att få en fin Star Wars-give away. Om du köp (minst) en engelska Star Wars-roman eller -seriealbum får du en trevlig gåva på köpet. Erbjudandet gäller endast i Stockholmsbutiken och så länge lagret räcker.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev