May the 4th!

Publicerad: Fredag, 3 maj 2019, Skribent: Klara

I helgen är det May the 4th, och tråkigt nog inleds dagen med beskedet att Peter Mayhew, skådespelaren bakom Chewbacca, avlidit, 74 år gammal. I år blir firandet även en hyllning till honom.

Inofficiella högtider som firar Star Wars är alltid lika trevligt och den fjärde maj – May The Fourth – är just en sådan högtid. Här i bokhandeln firas detta genom att vi på lördag har Star Wars pins till de som köper en Star Wars bok i någon av våra butiker.

De skönlitterära böckerna och serierna om Star Wars kan delas upp i två olika grupper: Unified Canon och Legends. Unified Canon består av de skönlitterära romaner och seriealbum som getts ut efter 2014 under överinseende av Lucasfilm Story Group, och Legends består av de verk som givits ut innan dess och som inte längre räknas till den officiella Star Wars-världen. Alla verk i Unified Canon går att hitta här.

Den senaste romanen som kommit är Master and Apprentice av Claudia Gray som utspelar sig innan händelserna i Phantom Menace. Boken tar upp Qui-Gons och Obi-Wans förhållande som lärare och padawan, och bortsett från de äventyr och politiska intriger som finns med i boken tar den även upp filosofiska aspekter kring kraften och profetior.

Vad som är speciellt med utgivningen av Star Wars romaner och seriealbum är att utgivningsordningen av dem och den kronologiska ordningen i tidslinjen inte överensstämmer. Det finns tabeller över kronologin att hitta dels på internet och längst fram i Star Wars-böckerna finns det en tidslinje som man kan läsa.

Eftersom det finns så många böcker är det också en fråga om tycke och smak hos läsaren. Palpatine och Vader fem år efter Revenge of the Sith? Lords of the Sith av Paul Kemp. Spelbaserat med fokus på äventyr? Battlefront: Twilight Company och Battlefront II: Inferno Squad. Äventyr direkt efter Return of the Jedi? Aftermath av Chuck Wendig. Politik och galaxen strax innan The Force Awakens med fokus på Leia? Bloodline: New Republic av Claudia Gray.

Vad som följer är några personliga favoriter som jag gärna rekommenderar lite extra.

I och med den nya Unified Canon blev många fans besvikna över att karaktären Thrawn inte längre var med i den officiella Star Wars kanonen efter att den ursprungliga trilogin om honom förvisats till Legends-kategorin, men nu är han återigen en del av den officiella Star Wars-världen. Timothy Zahn har hittills skrivit två böcker i den nya serien; Thrawn och Thrawn: Alliances och till sommaren väntas den Thrawn: Treason som är den tredje och avslutande boken i trilogin, och går att förboka här. De utspelar sig alla under perioden mellan Revenge of the Sith och A New Hope.

En annan bok jag verkligen tyckte om är novellantologin From a Certain Point of View, som gavs ut för att fira 40-årsjubileet av A New Hope. Antologin består av 40 noveller av 40 olika samtida science fiction-författare som alla tar upp historier från filmens bakgrundskaraktärers perspektiv. En av novellerna i antologin som jag tänkt på mycket efter att jag läste den är Nnedi Okrafors novell ”The Baptist”, som är otroligt fin och som handlar om monstret som bor i sopnedkastet på Dödsstjärnan.

Vad gäller seriealbumen har det kommit ett antal efter att de börjat ges ut i regi av Marvel. Av serier som följer en kronologi där det är bäst att läsa från och med volym 1 och framåt vill jag framför allt nämna Star Wars Vol 1: Skywalker Strikes, som skrivs av Kieron Gillen och tar vid direkt efter A New Hope. Serien är i nuläget uppe i tio volymer. Om man inte vill läsa en längre serie finns det även många seriealbum som givits ut fristående i förhållande till varandra, vilka kan hittas här och som fokuserar mer på enskilda karaktärers historier.

Med detta sagt finns det mängder av romaner och seriealbum utöver de som nämnts här och som går att botanisera bland här på hemsidan. Trevlig läsning och May the Fourth be with you!

Klara


Kommentarer

Nyhetsbrev