Max von Sydow 1929-2020

Publicerad: Tisdag, 10 mars 2020, Skribent: Petter

En av vår tids absolut största skådespelare har gått ur tiden. Max von Sydow blev 90 år gammal. Von Sydows karriär tog sin början på teatern med roller på Dramaten och stadsteatrarna i Malmö och Norrköping-Linköping. Det var i Malmö han inledde sitt samarbete med Ingmar Bergman, något som i sin tur skulle leda till hans långa och breda karriär i film och tv. Det stora genombrottet skulle komma 1957 med Det Sjunde Inseglet och rollen som korsfararen Antonios Block. Scenen där Block möter Döden i ett parti schack är en av filmhistoriens mest ikoniska. Hans samarbete med Bergman blev även hans biljett till Hollywood och en internationell karriär.

Den roll tankarna här direkt går till är Fader Merrin i William Friedkins Exorcisten från 1973. Att Merrin är frånvarande större delen av filmen är något jag ser som ett väldigt fint exempel på von Sydows talang. Att med så få scener ändå lyckas göra ett så pass minnesvärt intryck. Genom sin fortsatta karriär var han aldrig rädd att göra roller som skulle skrämt iväg många andra ”seriösa” skådespelare. Hur kan man till exempel annat än älska hans fantastiskt överdrivna roll som Ming The Merciless i Blixt Gordon(1980). Han fick även chansen att ta sig an rollen som James Bonds ärkefiende Blofeld i Never Say Never Again, jobba med David Lynch i Dune och bossa runt Sylvester Stallone i kalkonklassikern Judge Dredd. Två mindre roller som ändå är personliga favoriter hos mig är dels rösten till Vigo i Ghostbusters II samt rollen som Roy Lindberg i Tage Danielssons fantastiska Äppelkriget från 1971. Von Sydow var aktiv in i det sista och under det senaste decenniet har vi exempelvis kunnat se honom i Star Wars VII: The Force Awakens och höra hans röst i Elder Scrolls V: Skyrim.

Listan med alla hans nämnvärda roller kan, som ni kanske märker, göras väldigt lång. Han lämnar efter sig ett arv som kommer finnas med oss alla för alltid. Vila i frid Max, vi kommer sakna dig.         


Kommentarer

Nyhetsbrev