Mars!

Publicerad: Tisdag, 27 november 2018

Nybörjarens guide till Mars

Insight heter farkosten som Nasa precis har lyckats landsätta på Mars. Och det är förstås storslaget och enastående och svindlande på alla sätt och vis. Insight har rest 458 miljoner kilometer, hastigheten vid inträdet i atmosfären var 19 310 km/tim och värmeplattan hettades upp till 1600 grader. Uppdraget däremot är förefaller enklare, att borra fem meter ner i marken för att mäta hur seismografisk Mars är.

Jag finner det här irriterande. Har vi inte kommit längre? Fem meter? När vi i stället borde vara i full fart med att terraforma Mars som Kim Stanley Robinson skrev om i Red Mars? Eller åtminstone stödja VA-teknikernas fackförbund som i Philip K Dicks Martian Time-slip (vatten är ju som alla vet hårdvaluta för alla bosättare på Mars). Eller hemmaodla potatis med hjälp av fekalier som Mark Watney tvingades göra när han råkade bli kvarlämnad på Mars. Och på tal om fackföreningar och vatten, så betänk James Holden som fraktar vatten till bosättningarna i asteroidbältet bortom Mars i James Coreys Leviathan Awakes.

Sensmoral: Mars är bättre i böcker. Eller på dvd – Mars – season 1 blandar fiktion och fakta på ett annorlunda, väldigt tilltalande sätt. Och varför inte terraforma Mars med dina vänner i ett brädspel! 

 Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.