Mangatips: Rose of Versailles

Publicerad: Onsdag, 26 augusti 2020, Skribent: Gabriella

Oscaaaaaaar! För rosendoftande, överdramatisk mangadramatik så finns det en oemotsäglig drottning: Riyoko Ikeda, som när hon 1972 satte pennan till pappret och skapade berättelsen om den vackra Lady Oscar tecknade om mangahistorien för alltid. I många långa år har vi saknat denna klassiker på engelska (även om animen faktiskt släpptes på svensk VHS som ”Lady Oskar”) men förra året kom uppstickarförlaget Udon Entertainments utgåva äntligen till de väntande fansen. Och den har sannerligen varit värd att vänta på!

Rosen av Versailles handlar om adelskvinnan Oscar François de Jarjayes som uppfostrades som en man av sin far, och med tiden blir utnämnd till personlig livvakt för den nya kronprinsessan av Frankrike: Marie Antoinette, som skickas från Österrike för att giftas bort med den blivande Louis XVI. Berättelsen växlar mellan att fokusera på Oscar och Marie Antoinette, som i början är endast 14 år gammal men under berättelsens gång växer som person, mor och politiker – men, som alla som minns historielektionen, inte snabbt nog för att undkomma giljotinen.

Palatsintriger och historiska händelser som affären med drottningens juvelsmycke har såklart sin plats, liksom kärleksförvecklingar – mängder av unga kvinnor och män svärmar för Oscar! Själv förlorar hon sitt hjärta till den svenske Axel von Fersen, som i sin tur hyser en förbjuden kärlek för den unga drottningen. Men det som gjort Rosen av Versailles till en sådan klassiker är framförallt tre saker: Franska revolutionens skugga, de könsöverskridande elementen och de innovativa teckningarna. Tragedin hägrar över berättelsen från första sidan och även om några av figurerna är fiktiva, så följer den historiens gång för dem alla. Oscars situation, som ger henne både frihet och känslor av att vara fångad mellan manlighet och kvinnlighet har bara blivit ännu mer aktuell, och det har skrivits mycket om hur Riyoko Ikeda och hennes kvinnliga tecknarkollegor omstöpte mangakonsten: komplexa paneler, mer flytande sidlayouter och impressionistiska bilder som var fyllda av känslor snarare än faktiska skeenden är typiska för manga fram till idag.

Nu har tredje och fjärde delen börjat komma till våra hyllor. På grund av leveransförseningar från USA, har vi haft lite svårt att ha alla delar inne på en gång, men oroa er inte – de kommer fram, till sist, och det går utmärkt att reservera böckerna, så läggs de undan i en vecka! Fantastiskt utgåvor med färgtryck, hårdpärm och väldigt fint papper.

/Gabriella


Kommentarer

Nyhetsbrev