Livrustkammaren goes manga

Publicerad: Måndag, 1 november 2021, Skribent: Magnolia Winroth och Magdalena Karpmyr

Livrustkammaren goes manga!

Manga Royals är en ny utställningsidé som aldrig tidigare gjorts i Sverige: Svenska kungligheter och de historiska kläderna de bar kommer till liv igen i mangastil! Detta är resultatet av ett samarbete mellan Livrustkammaren, museet om Sveriges kungliga historia, och mangakollektivet Nosebleed Studio. Den 30 oktober 2021 öppnar utställningen med fri entré!

Livrustkammaren är ett av Sveriges äldsta museer beläget i Gamla stan, i centrala Stockholm. På museet visas praktfulla, vackra dräkter och glittrande vagnar, bröllop och begravningar vid det svenska hovet. Där berättas allt om Sveriges kungliga historia, 500 år av monarki.

Nosebleed Studio är Sveriges främsta mangatecknarkollektiv och förlag. Det grundades 2006 och har sen dess publicerat manga både i bokform och digitalt i läsappen Nosebleed Manga. De har publicerat titlar som fantasyserien Sword Princess Amaltea av Natalia Batista och komediäventyret Penguin Rumble av Joakim Waller.

I utställningen Manga Royals får man ta del av nio dräkter med tillhörande mangateckning. Dit hör Gustav den III:s klatschiga blåröda jaktdräkt han fick i gåva när han besökte den franska kungafamiljen 1771. Mangaporträttet föreställer prins Gustav klädd i dräkten, på en melankolisk skogspromenad i snögloppet utanför slottet i Versailles. Eller kronprinsessan Victorias strålande klänning hon bar på sin sons bröllop 1905. Mangaporträttet visas i storformat där Victoria står som en stolt moder med brudparet i bakgrunden.

Museichefen Malin Grundberg tror på en bred publik: "Både unga mangaintresserade och dräktintresserade kulturtanter". Magnolia Winroth på Nosebleed Studio berättar att hen tror det kan vara både ett roligt och effektivt sätt för unga att lära sig historia: “Manga har alltid talat för mig för det är så uttrycksfullt med fokus på minspel och poser. När jag var liten gillade jag att lära mig genom bilder för det ger ett direkt intryck och kan leverera en känsla eller händelse på bara några sekunder. Det fångar intresset att vilja lära sig mer! Därför känns manga så passade i detta samarbete.”

Nosebleed Studio valde även att göra en bok för att föreviga Manga Royals och visa upp illustrationerna för fler runt om i Sverige. Den innehåller också två korta bildberättelser som bara finns i boken och är baserade på två av dräkterna.

 

Magnolia Winroth och Magdalena Karpmyr


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev