Livade exoplaneter

Publicerad: Måndag, 16 september 2019, Skribent: Maths & Linda

Planeter. Och nollor. Det blir ju väldigt många nollor så snart vi blickar ut i kosmos. Men i början var det bara siffran 1 som gällde. En planet – jorden – som på lagom avstånd snurrade runt sin lagom varma stjärna. Sedan tillkom det ytterligare 8-9 planeter, men det mesta var lugnt och stilla i rymden.

Men sedan hände det saker. 1995 upptäcktes den första exo-planeten; en planet i omloppsbana runt en annan stjärna än vår sol långt bort i universum. I dag känner vi till över 4000 andra planeter. De flesta förefaller vara ogästvänliga – isplaneter eller gasjättar eller eldklot alldeles för nära sin stjärna Stjärnan kan vara gammal och trött eller på väg att bli supernova, det finns mycket som kan gå fel i rymden. Men några planeter tros ändå befinna sig likt vårt jordklot inom den så kallade beboeliga zonen där allt är lagom.

Nu menar många astronomer att dt är troligt att de flesta stjärnor har ett planetsystem. Och med tanke på att det finns ungefär 200 miljarder (200.00.000.000) stjärnor bara i vår galax, så blir det en obegripligt massa planeter och ännu fler nollor. Finns det liv? Kanske. Vi vet inte i dag, men den nyupptäckta planeten K2-18b har visat sig ha vatten i atmosfären, och vatten är vad vi vet nödvändigt för allt liv.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev