Litteratur för intressanta tider

Publicerad: Torsdag, 26 mars 2020, Skribent: Ulf

Vilka tider. När omständigheterna kräver stora förändringar i rutiner (som i Charles Stross's The Laundry) det som sågs som självklarheter plötsligt inte längre är så självklara då kan det behövas hjälp att hitta möjligheterna. Då kan en gyllene kompass behövas, kompass och metaforisk skattkarta, som till exempel Treasure Island,  för att inte gå vilse i Sorgmodets Kärr som i Den oändliga historien
För att inte tappa sugen kan sagans värld, eller eskapismen för att använda ett något mer bajsnödigt ord, vara helt rätt medicin. Som all medicin förstås i lagom dos. (Lagom. Så himla bra ord. Sönderanvänt och kantstött står det ändå stolt. Vårda ditt Lagom. Det är dyrbarare än du tror) Jag är inte i närheten av någon doktor men i texten finns länkar till sagor och eskapism som på olika sätt gett mig ett andningshål när jag varit i istider av olika slag. Andningshål, en varm lägereld att grilla korv vid och virtuella kamrater, som i Gibsons Neuomancer, att dela korven solidariskt med.
Och ni vet likväl som jag att när Balrogen står vid bron It Shall Not Pass! ( )och ibland måste man göra svåra saker, annars är man bara en liten lort. Och vi är inga lortar. Vi är nördar, härdade i Domedagsbergets eldar så vi klarar det här. Tillsammans. Och med en lagom dos eskapism.

Ta hand om er och varandra!

Ulf


Kommentarer

Nyhetsbrev