Leviathan Falls avslutar en mäktig space opera

Publicerad: Tisdag, 30 november 2021, Skribent: Gunilla

”När jag började läsa LEVIATHAN WAKES blev jag mycket imponerad av vilken mogen språkhantering James S.A. Corey hade, och hur tight han håller handlingen. Verkligen fint för en debutant, tänkte jag. När jag sedan började kolla vem denne Corey var, fick jag svar på mina undringar. Det är nämligen en pseudonym för Daniel Abraham och Ty Franck. Daniel Abraham är mest känd för sin Long Price Quartet, en asiatiskt färgad fantasy, som givits ut i fyra delar i USA och två delar i Storbritannien. Han har även skrivit urban fantasy som M.L.N. Hanover. Ty Franck arbetar till vardags som assistent till George R R Martin. Det var alltså inte vilka gröngölingar som helst som låg bakom boken. Men faktum kvarstår att det är en oerhört välskriven bok. Att kalla den space opera, tycker jag är att ta i, då den nöjer sig med vårt solsystem, men det skall bli två böcker till i serien. Vem vet vart det bär hän då. Det är i alla fall en ganska hård SF som bör tilltala alla som gillar rymd och raketer och storpolitiska konflikter med en och annan mystisk ingrediens. Årets roligaste överraskning hittills.”

Så skrev min kompis Glenn Petersen i sin recension av första delen i Expanse-serien för tio år sedan. Ingen anade då att det skulle bli en av 10-talets mest inflytelserika space opera-serier. De planerade tre delarna blev till nio och (spoiler!) intrigerna i solsystemet vidgades till verkligt storslagen space opera.

Det är inte helt lätt att skriva en så lång serie och hålla tungan rätt i mun hela vägen in i mål (som Abrahams och Francks kompis George R.R. Martin har upptäckt). Bedriften blir inte mindre imponerande av att författarparet lyckats skapa levande, fascinerande romankaraktärer och fått dem att utvecklas på ett trovärdigt sätt.

Men nu har vi (påstår Abraham och Franck) nått slutet. LEVIATHAN FALLS avslutar serien med stil. James Holden och den hårt prövade besättningen på Rosinante ställs inför ett hot med rötter långt bortom människornas hem i solsystemet. Liksom tidigare böcker berättas historien ur olika perspektiv, där också dramats skurk får möjlighet att göra sin röst hörd. Det är storslaget och bra, ett värdigt slut på en av alla tiders bästa space opera-serier.

Serien har också gett upphov till en mycket bra TV-serie och ett rollspel.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev