Lästips för Förintelsens minnesdag

Publicerad: Måndag, 27 januari 2020, Skribent: Gunilla

I dag är Förintelsens minnesdag. Det är 75 år sedan Röda arméns styrkor nådde fram till koncentrationslägret Auschwitz. Vi har valt ut några böcker och ett spel som handlar om förintelsen och om den värld som gick förlorad.

ANNE FRANK’S DIARY – THE GRAPHIC NOVEL av Anne Frank & David Polonsky
En serieversion av Anne Franks dagbok, som berättar om de två åren då Anne och hennes familj höll sig gömda i Amsterdam efter nazisternas intåg i Nederländerna. Dagboken sparades av en vän till familjen och gavs till Annes pappa (den enda i familjen som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen) efter andra världskriget.

THE COMPLETE MAUS av Art Spiegelman
En hyllad klassiker i serievärlden. Art Spiegelman berättar om Förintelsen i svarta, sotiga bildrutor med avstamp i sin fars upplevelser från gettot och koncentrationslägren. Här är judarna möss, nazisterna katter och polackerna grisar. Välberättat, starkt och angeläget. Maus har vunnit Pulitzerpriset och anses allmänt vara en av de bästa tecknade serierna någonsin.

VI KOMMER SNART HEM IGEN av Peter Bergting & Jessica Bab Bonde
En seriebok för barn och unga. Här gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen. Några av dem som var barn då lever ännu och kan berätta om hur det var. Vad som hände dem och deras familjer. Vad de kände. Hur de överlevde. Vad de förlorade. De berättar om undernäring, missad skolgång, familjer som slits isär och första mötet med Sverige och hur man fortsätter leva, trots allt.

HERR JOSEPHS IMPERIUM av Fabien Nury & Vallée
Första delen i Det var en gång i Frankrike, en serie på totalt 6 seriealbum som handlar om den judiske metallhandlaren Joseph Joanovici och hans kamp för överlevnad i Frankrike före, under och efter det andra världskriget. Joanovici är en historisk person. Han försedde både Nazi-Tyskland och den franska motståndsrörelsen med järn och dömdes efter kriget för samröre med fienden. Möjligen var han också sovjetagent!

THE DOLLMAKER OF KRAKOW av R. M. Romero
En saga som utspelar sig i polska Krakow 1939, när nazisterna ockuperar staden. En liten docka, Karolina, väcks till liv i en av stadens leksaksaffärer. Dockmakaren och Karolina använder sina magiska krafter för att rädda judiska vänner undan döden.

THE AMAZING ADVENTURES OF KAVALIER & CLAY av Michael Chabon
Chabons fantastiska roman om den stora serie-boomen under andra världskriget. En natt 1939 hamnar Joseph Kavalier i sovrummet hos sin kusin Sam Clay, efter en svår flykt från Prag. Detta är början på en stor vänskap, och ett lönsamt samarbete. Tillsammans skapar de en seriehjälte, "The Escapist", en nazidräpande räddare av förtryckta människor över hela världen. Men Josef drömmer själv om att rädda sina kvarlämnade släktingar, och med dem resten av världen.

ENSAM I STORA SKOGEN av Isaac Bashevis Singer
För länge, länge sedan levde pojken Joseph. Han är föräldralös och ensam i världen, men hans liv förändras när en ängel skänker honom en amulett vilken ger honom allt han kan önska sig. Hans färd tar honom till kung Maltuchs kungarike. Där finns den vackra prinsessan Chassidah, men innan Joseph kan vinna hennes hand möter han stor godhet och stor ondska - både i andra världar och i vår egen. Ensam i stora skogen är en saga om demoner, kungar, vackra prinsessor, onda rådgivare, häxor, smådjävlar och trolldom. Men den är också en historia om själar som återvänder till jorden, om liv som får levas om och om syndare som blir förlåtna.

GOLEM av Isaac Bashevis Singer
Rabbi Leib var en betydelsefull rabbin och mystiker, verksam i Prag. Enligt legenden skapade han Golem på 1580-talet för att beskydda Prags judar. Den berättelsen sägs ha inspirerat Mary Wollstonecraft Shelley till Frankenstein, samt ett flertal filmer och teveserier, såsom "Supernatural" och stumfilmen "Der Golem". Här berättar nobelpristagaren Singer om Leib i en saga för barn, med illustrationer av Johan Egerkrans.

DREAM ASKEW/DREAM APART ett rollspel
Två rollspelsmiljöer som gestaltar utanförskap och gemenskap. Dream Askew utspelar sig efter katastrofen och Dream Apart i en fantasymiljö starkt inspirerad av de judiska shtetl-bosättningarna i Östeuropa före Förintelsen.

Foto på framsidan: Henryk Ross. Läs om Ross fotografier och se fler bilder från gettot i Lodz på http://www.agolodzghetto.com/


Kommentarer

Nyhetsbrev