Läs serier på Internationella funktionsrättsdagen

Publicerad: Lördag, 3 december 2022, Skribent: Gabi

Idag är det Internationella funktionsrättsdagen och vi passar på att uppmärksamma seriealbumet Funkotopia, med en intervju med en av initiativtagnarna Caroline Bräutigam. 

Vilka är GIL och varför skapade ni seriealbumet Funkotopia?

Assistanskooperativ GIL har 260 medlemmar och 2100 personliga assistenter. GIL ägs och drivs av personer som själva har personlig assistans. Jämte samordning av assistans jobbar vi socialpolitiskt för full delaktighet för personer med funktionsnedsättningar.

Tyvärr har vi som grupp det sämre än våra medmänniskor på alla plan. Ekonomi, hälsa, utbildning, arbete, fritid… Det är förstås förkastligt, det krävs förändring. På GIL tror vi på ironi och humor som redskap för att få andra att se samhällets brister. Varje kampanj från GIL är ett sätt att försöka nå ut till grannar, vänner, politiker, kollegor – eller serieläsare – för att få dem att supporta ett schysstare samhälle för personer med funktionsnedsättning, genom ett härligare sätt och coolare och mer inkluderande val.

Funkotopia har en superspännande pitch om att låsa in tio serietecknare och tvinga dem göra serier om otillgänglighet och funktionsnedsättning. Hur kom ni på idén?

Folk är oerhört rädda för det här med funktionsnedsättning. Det är som om de tror att de kan bli smittade eller smutsas ner. Ett exempel var kampanjen Fashion don’ts, där vi uppmanade butiker att ta ansvar för ett inkluderande samhälle genom minst en förbättrande åtgärd det närmsta året. Vi hade som förslag att skaffa dörröppnare, fixa en tröskel, ha en praktikant med funktionsnedsättning, använda en modell i rullstol eller skaffa en portabel kortbetalningsautomat så att fler själva kan trycka in sin kod. Förutom direkt tystnad fick vi svar i stil med ”vi vill inte synas med vår logga i detta sammanhang”. Ouch! Ska man verkligen behöva tvinga folk?! Men tydligen är serietecknare inte lika nervösa som butiksägare. Ingen behövde hotas!

Vilka är med i Funkotopia och hur bestämdes vem som skulle teckna om vad?

Tio av Sveriges främsta serietecknare medverkar i Funktopia. Vi frågade vårt dream team och nästan alla kunde och ville vara med! Vi har haft lite workshops där vi snackat om situationen för personer med funktionsnedsättningar, delat med oss av självupplevda händelser och sedan gett tecknarna 100 % frihet. De har fått bestämma vad de velat gestalta och hur. Resultatet blev ett album med serier av funktionsvarierande kvalitet!

Idag är Internationella funktionsrättsdagen. Om man vill uppmärksamma den på något vis hur (förutom att läsa Funkotopia!), hur görs de bäst? 

Någon särskild kollektion varor i mataffären, presenter och bakelser eller rabattkoder i inkorgen lär det inte bli… Vi föreslår att man spanar in en film från våra tidigare kampanjer och ger sig själv och sammanhang man rör sig i lite kreativ feedback!

CP-trucken https://www.youtube.com/watch?v=mc5qm1KW7TU&t=3s
Empire Störd Building https://www.youtube.com/watch?v=erP3o2qdBGs&t=42s
Stadsvandring https://www.youtube.com/watch?v=oHGLpE9QbLY&t=6s


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev