Läs en julbok i advent

Publicerad: Söndag, 27 november 2022, Skribent: Sofia

Nu är det advent! Dags att tända adventsstaken och läsa en julsaga, gärna med tomtar och troll. Eller kanske pyssla och sjunga en julsång? Här tipsar vi om jul- och adventsböcker.

SELMA LAGERLÖFS JUL
Följ med till en värld av julkalas, tomtegubbar, snötyngda granar och mirakler i oförglömliga romanscener och stämningsfulla noveller. Selma Lagerlöf hämtar inspiration från sin egen barndoms jular på Mårbacka, folklorens sägner och bibliska berättelser. Innehåller bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby, Julklappsboken och Luciadagens legend.

NATTEXPRESSEN av Karin Erlandsson
Nattexpressen är en alldeles magisk kalenderbok med 24 kapitel, perfekt för högläsning eller att läsa själv! Tioåriga Danja och hennes familj åker till mormor, som de brukar göra i december. Men den här gången är inte allting som det ska. Nattexpressen tar med Danja på ett hisnande äventyr där tid och rum följer sina egna regler. 

TOMTAR av Wil Huygen
En klassisk, rikt illustrerad julklappsbok för stora som små. Visste du att tomtar är sju gånger så starka som människor? Eller att tomtepar alltid får tvillingar? Nu får du chansen att lära dig allt du någonsin velat veta om dessa hemlighetsfulla små varelser som lever under jorden. Boken blev en omedelbar klassiker när den gavs ut första gången och har sålt i över en miljon exemplar världen över.

EN BÄSTA VÄN TILL JUL – ADVENTSBOK
Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser? Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig. Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

NU FIRAR VI JUL – berättelser, sånger, pyssel och recept
Maximal julstämning utlovas i en samlingsvolym med sagor och pyssel! Läs klassiska julberättelser av våra allra mest älskade författare och illustratörer, som Astrid Lindgrens Titta Madicken, det snöar och den nya klassikern Räven och tomten. Upplev den allra första, förtrollade julnatten i Jul i stallet och läs om hur det gick till när Mamma Mu och Kråkan firade jul tillsammans. Här finns också nyskrivna och nyillustrerade berättelser om julen, de allra mest stämningsfulla julsångerna, de roligaste julpysslen och enkla recept på smaskigt julgodis.

JUL MED MUSSE & HELIUM – i väntan på tomten
En julig godnattsaga för de allra minsta med världens snällaste möss! Camilla Brinck har skapat en unik och myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer. När Helium funderar över om tomten verkligen finns börjar Musse berätta om när grannkatten Sigge var i tomtelandet och träffade tomten, och om den elaka mullvaden Mull-Ulf som gör allt för att förstöra och stoppa julen. 

LEGENDEN OM JULEN
En spännande framtidsskildring för slukaråldern! Silje och Isidor lever i en framtid där julen inte finns. Det talas om den ibland, som en saga, något som kanske har existerat men förmodligen inte. En dag visar deras lärare en bok – Julens traditioner. Barnen sitter som trollbundna när de tittar på de vackra bilderna, men dagen efter är läraren försvunnen och rektorn meddelar att boken är förbjuden. Det blir startskottet på Siljes och Isidors kamp för att få reda på mer om julen. Varför slutade människor att fira den?

HANDBOK FÖR SUPERHJÄLTAR – JULLOVSBOKEN
En bok full med kluriga pyssel och spännande uppdrag som räcker hela julen. Du får också följa med på ett spännande soloäventyr där det är du som bestämmer händelseförloppet. Låt äventyret börja och kliv in i Handbok för Superhjältars magiska värld. Missa inte att vi också har en pysslig adventskalender!

JULENS MONSTER
Lite skräck och sälta för att motverka julmysets allra värsta sockerchock! Julen framställs oftast som en glädjens tid med glada tomtar och paket, men så behöver det inte alls vara. Som för länge sen. Då fanns inga glöggfryntliga tomtar, i stället kunde det komma monster på besök. Perfekt som julklapp med vackra och fascinerande bilder av skräckmästaren Peter Bergting!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev