Kulturfestival!

Publicerad: Måndag, 5 augusti 2019, Skribent: Maths

Jag kommer ihåg Vattenfestivalen i Stockholm – fyrverkerier, öl i plastglas och en lätt stank av kiss i Gamla stans gränder när jag gick till Sf-bokhandeln på morgonen. Men det var då. Nu för tiden är vi betydligt mer sofistikerade här i staden. Uteserveringarna är otaliga, ingen längtar efter plastglasöl och folk har lärt sig att leta rätt på bajamajjor. Vattnet har ersatts av Stockholms Kulturfestival, och programmet som i år har Rymden som tema har just släppts. Och där finns massor av roligt att uppleva och besöka, och dessutom är allt gratis. Här är några events jag tänker besöka:

Jag tänker definitivt bänka mig i Jacobs kyrka och lyssna på en rymdinspirerad orgelkonsert. En kyrkorgel med fullt pådrag är nästan sinnesvidgande. Det står bland annat Holst Planeterna på programmet, så jag hoppar förstås att Mars, krigsbringaren är med.

Sedan går jag och dansar med Rymdklubben Space a Go Go som har DJs och VJs och satsar på spacerock, krautrock och retrofuturism.

På torsdagen lugnar jag ner mig, och återvänder till Jacobs kyrka för att lyssna på filosofer och partikelfysiker som diskuterar vad som en äkta människa kan tänkas vara. Sedan ett glas vin eller närtappad öl (det är ju ändå festival) och tillbaka till kyrkan för att se nattföreställningen av Blade Runner (när såg du Blade Runner i en 1600-talskyrka senast?).

Men på onsdag kl 19.00 inträffar Kulturfestivalens viktigaste händelse. Då står nämligen Sf-bokhandeln som arrangör av programpunkten ”En signal från rymden”. Jag är moderator, och tänker uppmärksamma att det byggs ett enormt radioteleskop i Sydafrika som bland annat kommer att leta efter signaler från utomjordiska civilisationer. Vad betyder det för mänskligheten om vi en dag i framtiden nås av en signal från kosmos, som inte kan tolkas som naturlig eller förstås på något annat sätt än att den härrör från en utomjordisk intelligens? Förändrar det allt, eller ingenting? I vår vardagslunk från morgonkaffet på väg till jobbet och tv-soffan på kvällen? Tror utomjordingarna på samma gud eller gudar som vi? Kan vi ens förstå signalen, och ska vi svara på den?


Kommentarer

Nyhetsbrev