Köp en signerad Konferensen

Publicerad: Måndag, 19 april 2021, Skribent: Linda o Gabi

I dag släpps en ny skräckroman av Mats Strandberg, (eller Sveriges Stephen King som jag kallar honom). Mats var förbi Stockholmsbutiken i helgen och signerade böckerna. Passa på att plocka upp ett signerat exemplar - gäller i Stockholm och i näthandeln.

Konferensen är en blodig thriller om den värsta teambuildingen någonsin. Det handlar om de människor vi tillbringar större delen av vår vakna tid med, men inte valt själva: kollegorna. En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De är där för att ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen. Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en.

Vi passade på att ställa lite frågor om arbetet med boken:

Först måste vi börja med att fråga: Är Konferensen baserad på dina egna upplevelser?  - Lyckligtvis har jag aldrig blivit jagad av en mördare i mask, men teambuilding kan ju vara en skräckupplevelse i sig. Så ja, jag har använt en del egna erfarenheter...

Boken har ju drag av slasherfilmerna från åttiotalet, är det några som var speciellt inspirerande för den här boken? Och på vilket sätt? - Det är ju svårt att inte nämna Fredagen den 13:e-filmerna som var min inkörsport till hela skräckgenren. Min stugby vid Kolarsjön påminner nog en hel del om Crystal Lake. Förutom att det är kommunalanställda som åker dit i stället för korkade, kåta tonåringar.

Personporträtten i dina böcker är något många brukar älska, vill du presentera vad det är för typer på denna konferens? - Utan att säga för mycket var det otroligt kul att skapa den här dysfunktionella gruppen. Det är många olika viljor och personligheter som krockar med varandra. På sätt och vis representerar de också olika syner på Sverige, och vad som är ett idealt samhälle. Och så har jag fått använda mig av all min avsky mot Sköna Killar.

Hur har det varit att arbeta med en roman om teambuilding under det här året, när nästan allt sådant skett online? - Jättekonstigt. När allt vändes upp och ner blev jag helt blockerad. Det kändes som om jag inte visste för vilken värld jag skrev den här boken. Skulle folk ens minnas hur mycket de kunde störa sig på sina kollegor, eller skulle de se tillbaka på arbetsplatskonflikter med ett nostalgiskt skimmer? - Å andra sidan har jag alltid panik innan jag "hittat in" i en ny roman, så jag vet inte riktigt vad som berodde på pandemin och vad som bara var en del av min urjobbiga process.

Hemmet, Färjan och nu Konferensen… du förankrar gärna dina romaner i specifika miljöer som många av oss möter. Hur väljer du dem? Och nu när flera av dina böcker översatts, hur har de internationella reaktionerna varit på just miljöerna? - Det är otroligt olika. Jag tror att Färjan framstår som mycket mer överdriven och skruvad för någon som aldrig åkt på en finlandsfärja och vet hur det kan gå till, haha. Och med Hemmet har jag fått lite frågor om vår äldrevård. Det ska bli intressant att se om våra konferenser är igenkänningsbara. Jag tror att vi i Sverige kan vara exceptionellt dåliga på att våga ta konflikter på jobbet.

För att avsluta på lite äkta management-speak, vad hoppas du att läsarna av Konferensen tar med sig efter att ha besökt stugbyn vid Kolarsjöns strand? - Jag hoppas de känner att de fått en härlig utmaning och växt som människor, såklart.

Mats Strandberg fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som filmatiserades och nominerades till Augustpriset. Hans skräckromaner Färjan (2015) och Hemmet (2017) har, liksom ungdomsromanen Slutet (2018), hyllats av såväl kritiker som läsare och nominerades till årets bok av European Science Fiction Society. Våren 2020 gav han ut Monster i terapi, som han författat ihop med Jenny Jägerfeld. Han gjorde ett toppenfint framträdande i SVTs Babel häromdan - titta gärna på det!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev