Klimatläsning inför COP26

Publicerad: Fredag, 29 oktober 2021, Skribent: Gunilla

COP26, det 26:e internationella klimatmötet, drar igång i Glasgow på söndag. Deltagande länder förväntas presentera hur de ska leva upp till Parisavtalets beslut om att bromsa den globala uppvärmningen. Enligt FN räcker löftena bara till 2,7 graders temperaturhöjning och garanterar en förändrad jord i en nära framtid. Inte så konstigt då att klimatkrisen har blivit det kanske viktigaste ämnet i science fiction och börjat dyka upp i fantasyn. I år har den mest namnkunniga av sf-författarna på området, Kim Stanley Robinson, bjudits in för att tala på mötet i Glasgow.

Förr om åren har listor över läsning om klimatförändringarna innehållit en stor andel äldre titlar. Att kunna välja och vraka bland nya böcker, där klimatet dessutom får spela huvudrollen, är nytt för i år och skänker ändå lite hopp – problemet intresserar uppenbarligen allt fler. Här är en lista med de bästa klimatläsen 2021!

ARMASJÄRVI av Thomas Engström & Margit Richert
Uppföljaren till Nattavaara.  Klimatförändringar och epidemier innebär att Sverige (det som idag är södra Sverige) har slutat att fungera och varje sommar försöker tappra svenskar ta sig över gränsen till Nattavaara, där somrarna är svalare och där det finns möjlighet att arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark – den norrländska republiken med Kiruna som huvudstad. Läs en presentation av boken här. Så långt lagret räcker har vi signerade exemplar av Armasjärvi.

THE BROKEN EARTH TRILOGY av N K Jemisin
Jemisins trilogi är ingen nyhet från i år, men värd att nämna för att författaren lyckas väva in en ekologisk katastrof i en fantasyberättelse på ett sätt som gör det lätt att dra paralleller till vår egen tid. Böckerna vann i princip alla priser som kan vinnas när de kom i mitten av 2010-talet och finns också i svensk utgåva. Läs en presentation av böckerna här.

CLOUD CUCKOO LAND av Anthony Doerr
En komplex och svindlande historia som väver samman tre tidsplan – 1400-talets Konstantinopel, nutidens USA och ett evakueringsskepp på väg bort från jorden i en fjärran framtid – tryfferat med utdrag ur den fiktiva antika tänkaren Antonius Diogenes texter. Ändå fungerar det, och bildar en helhet med funderingar kring hur vi enskilt och kollektivt reagerar på svårgripbara kriser. Finns också i en svensk utgåva.

GLIMMER av Marjorie B Kellogg
En sprillans ny roman som utspelar sig i New York om hundra år, när stigande havsnivåer och klimatkaos har utlöst flyktingkatastrofer och livsmedelskris. De flesta flyr inåt land från USAs stormhärjade östkust, men små grupper väljer att stanna i New York City. En av dem är flickan Glimmer, som har drabbats av minnesförlust.

HUMMINGBIRD SALAMANDER  av Jeff VanderMeer
Jeff Vandermeer har utforskat verkligheten genom varelser skapade av biologisk forskning i böckerna Borne och The Strange Bird. Han studerar vår osäkra framtid, påverkad av artutrotning och klimatförändringar, med nyfiken blick. I Hummingbird Salamander tar han med sig den blicken in i vad som närmast kan beskrivas som ett agentmysterium, där en säkerhetsexpert ställs inför en gåta som visar sig ha kopplingar till hennes privata förflutna, samtidigt som klimatet och farsoter härjar i världen runt henne.

THE MINISTRY FOR THE FUTURE av Kim Stanley Robinson
Fjolårets mest omtalade klimatroman berättar om en nära framtid där klimatkatastrofen har blivit allt synligare. Miljoner människor dör i en värmeböja i Indien. Flyktingarna strömmar norrut. Men samtidigt ökar kraven på att något måste göras. Titelns The Ministry for the Future har instiftats med Parisavtalet som grund och har i uppgift att bevaka rättigheter för framtida generationer och andra arter. En uppgift som ofta ter sig övermäktig. Läs en presentation av boken här.

NEW YORK 2140 av Kim Stanley Robinson
En berättelse från en framtid när kustlinjerna har ritats om av två mäktiga smältvattenpulser. Mot alla odds har New York City överlevt att svämmas över. En delvis kooperativ ekonomi har växt fram i de drabbade områdena. Men med tiden kommer mäktiga ekonomiska intressen tillbaka till katastrofzonen. Kring det väver Robinson en kollektivroman där invånarna i en bostadsrättsförening på Manhattan ställs inför oväntade problem. Läs en presentation av boken här.

NOTES FROM THE BURNING AGE av Claire North
Ven utbildade sig en gång i tiden till arkivarie – en roll som i en avlägsen framtid är liktydigt med helig man. Vi befinner oss i en tid då tempel kontrollerar och godkänner gamla skrifter för allmänheten. ”Skrifterna” är i själva verket servrar från vår tidsålder. Den går i framtiden under namnet The Burning Age, den era då mänsklighetens arrogans straffades av naturen. Läs en presentation av boken här.

ÄTTLINGARNA av Mats Söderlund
En trilogi för yngre läsare som som utspelar sig i en nära framtid där klimatkatastroferna har blivit vardag och bristen på rent vatten leder till krig. Sverige och Finland är de nya, vattenägande supermakterna och gästarbetare från resten av Europa tar sig till Norden. Det digitala flödet är ständigt närvarande och allt människorna gör registreras och loggas. Ändå finns det en uråldrig hemlighet dold mitt ibland dem, en hemlighet som kan hota hela mänskligheten. Och inte bara mänskligheten.

THE WATER KNIFE av Paolo Bacigalupi
En klassiker som har blivit allt mer aktuell sedan den skrevs för drygt femton år sedan. I en inte alltför avlägsen framtid har klimatförändringarna torkat ut USA tillräckligt för att skapa en politisk kollaps i de sydvästra delstaterna. Texas har fallit sönder. Flyktingar söker sig till områden där det finns vatten och en framtid, men milisgrupper bevakar delstatsgränserna. Phoenix och Las Vegas bråkar om vattnet från den krympande Coloradofloden. När Bacigalupi skrev boken var den krympande floden ännu en fiktion – nu är den verkligen på väg att försvinna.

ÄVEN OM ALLT TAR SLUT av Jens Liljestrand
Och slutligen en ny svensk klimatroman. Halva Sverige står i lågor, städer och byar evakueras.
Det är sommaren då klimatkatastrofen plötsligt eskalerar bortom våra värsta mardrömmar. Ändå måste livet pågå som vanligt: tonårsförälskelser, äktenskapskollapser, identitetskriser och föräldrauppror fortsätter att utspelas, även när verkligheten rämnar. I fyra sammanlänkande berättelser berättar Jens Liljestrand om liv som måste finna sin väg när undergången blivit vardag.

HEAVY WEATHER
Och slutligen en antologi med äldre väderinspirerade noveller från den engelskspråkiga världen. Medverkar gör bland andra Algernon Blackwood, Herman Melville, William Hope Hodgson och Edgar Allan Poe.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev