Klassiker på svenska

Publicerad: Torsdag, 17 mars 2022, Skribent: Annie

Det talas ofta om en global litterär kanon som innefattar Homeros, Shakespeare, Verne, Alighieri, Tolstoy, Orwell och så vidare. Skulle man ta ner den på en mer lokal nivå, alltså om man skulle prata om någon slags svensk kanon (även om det inte egentligen finns någon officiell sådan) skulle man förmodligen hitta Bellman, Gustaf Fröding, August Strindberg, Hjalmar Söderberg och några andra. Nu passar de potentiella svenska klassikerna kanske inte alltid in direkt på Science Fiction-bokhandelns utbud men det finns ändå vissa som platsar på våra hyllor. Spana in dom här! 

Kejsaren av portugallien Selma Lagerlöfs berättelse om Jan i Skrotlycka och dottern Klara Fina Gulleborg har väl greppat alla som har läst den på ett eller annat sätt. När Klara Fina Gulleborg ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet spränger Jans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir Kejsarn av Portugallien. En vacker berättelse om kärlekens inverkan på livet. 

Gotiska berättelser - Vi är medvetna om att Karen Blixen var från Danmark, men vi känner ändå att hennes samling av gotiska berättelser, som publicerades under pseudonymen Isak Dinesen förtjänar mer uppmärksamhet än den får. Berättelserna utspelar sig i ett drömskt 1800-tal, men med universella mänskliga teman som passion, längtan, kärlek, förlust, samt inte minst lusten och tvånget att berätta.

Spöksonaten - August Strindber förtjänar väl också en liten shoutout. Den drömska Spöksonaten handlar om Direktör Hummel som möter en ung student, som har förmågan att se vad andra inte ser. En mjölkflickas närvaro väcker direktörens oro, eftersom hon är osynlig för honom. I ett stort hus bor människor eller skuggor av människor, med invecklade relationer till varandra. Unga fröken stannar helst i sitt rum med hyacinter. En kvinna har blivit en mumie som tror sig vara en papegoja. En portvakterska, betjänter, en förnäm herre, Den mörka damen. Efter en dag av förvecklingar och förvandlingar samlas man för supé hos Översten och bakom borgerliga fasader och ritualer grinar bara döden. 

Kallocain Karin Boyes sista och mest kända roman kom ut 1940 och är en obehagkligt relaterbar roman. Kallocain är en framtidvision över ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Med sin sanningsdrog har kemisten Leo Kall funnit en väg in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta hyser heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden – en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.

 

Vill du spana in alla klassiker på svenska kan du spana in dom här! 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev