Klassiker på rean

Publicerad: Fredag, 18 februari 2022, Skribent: Linda

Årets bokrea närmar sig med stormsteg. På tisdag slås de fysiska dörrarna upp i våra butiker, men redan nu kan du förbeställa reatitlar som skickas till dig när rean början. Vi kommer att fylla på med fler titlar, och det kommer finnas ett större utbud på plats med enstaka ex. 

En av de kategorier som lockar extra mycket i år är klassiker. Vi har i reakatalogen nu en uppsjö av klassiker, både äldre som Strindbergs Spöksonaten, HG Wells The War of the Worlds, kultklassiker som trilogin The Illuminatus! Trilogy av Robert Anton Wilson och Robert Shea, med romanerna The Eye in the PyramidThe Golden Apple och Leviathan. Ett postmodernistiskt praktverk som blandar fantasy, politisk satir, detektivroman och science-fiction med bravur och bland annat inspirerat musik/konstgruppen KLF. 

En annan mer modern kalssiker är William Gibsons debut Neuromancer, från 1984. En av de mest inflytelserika science fiction-böckerna någonsin; genreöverskridande cybernetisk metafysik i en mörk, hård nära framtid där städer växt ihop till jättelika urbana organismer och livet helst upplevs i neurala nätverk, startskottet på cyberpunken och fortfarande en bok som får en att känna sig oändligt cool medan man läser den. 

Om Neuromancer är en av åttiotalets coolaste böcker är Snow Crash nittiotalets motsvarighet. Berättelsen om Hiro Protagonist, cybersamuraj, frilanshackare och högteknologiskt pizzabud, och hans äventyr i sökandet efter kopplingen mellan den mänskliga existensen och språket som ett virus från rymden. Minns dig tillbaka till tiden då vr var så tufft att man baxnade och ingen tänkte på åksjuka.

En bok som är extra aktuell just nu, är Tolkiens Silmarillion, som det är dags att läsa om man vill kunna sätta på sig besserwisserhatten (och det vill man väl för det mesta?) inför kommande Tolkien-serien The Rings of Power. Följ med till Midgårds glada, och inte så glada dagar, när Gandalf var ung och Sauron verkade vara en schysst kille. Inte den mest lättlästa av hans böcker men rikt belönande för alla som blir inpspirerade av ett riktigt mäktigt och gediget världsbygge.

En av mina favoriter på rean, Something Wicked This Way Comes, är en underbar fantasyhistoria och växa-upp-berättelse. Veckan före Halloween kommer Mr Darks tivoli till lilla Green Town i Illinois. Nöjesfältet lovar besökarna ungdomen åter och alla drömmars uppfyllelse, men de som låter sig lockas av Mr Darks sirener går rakt i fördärvet. Han samlar nämligen på själar. Två pojkar tar sig för att undersöka det mystiska nöjesfältet. Mr Dark hör till litteraturens mest minnesvärda djävulsgestalter. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev