Klassiker för bokälskarens hylla

Publicerad: Onsdag, 4 mars 2020, Skribent: Gunilla

Vi har fått in ett trettiotal klassikertitlar i serien Macmillan Collector’s Library – små, trådbundna böcker med guldkant på sidorna och bokmärkessnöre. Omslag och ryggar matchar genom hela serien. Vi har valt ut titlar som passar oss, äventyr och genreklassiker.

Barnboksklassikerna har ofta åldrats med grace. Alice's Adventures in Wonderland och Through the Looking-Glass fungerar lika bra i dag som när de skrevs i mitten av 1800-talet. Detsamma gäller L Frank Baums The Wizard of Oz, skriven runt sekelskiftet men klart njutbar för moderna läsare. En lite udda roman är brittiska Frances Hodgson Burnetts The Secret Garden, där lilla Mary förlorar båda sina föräldrar i en koleraepidemi i Indien och skickas för att bo hos en farbror i Yorkshire. Mary liknar på ytan andra stackars föräldralösa barn ur 1800-talslitteraturen, men visar sig snart vara fördomsfull och ganska otrevlig. Först i mötet med udda existenser runt fabroderns gods och under vistelsen i en bortglömd trädgård bakom en hög mur börjar hon få rätsida på sitt liv.

Flera skojiga äventyrshistorier skrivna av 1800-talsgiganter finns med på listan. Från Jules Verne har vi 20.000 Leagues Under the Sea (boken där vi stöter på kapten Nemo och ubåten Nautilus) och Journey to the Center of the Earth (där den tyska professorn Otto Lindenbrock nedstiger mot jordens mitt från Island). Två titlar av Robert Louis Stevenson ingår också: Treasure Island (inspirationskälla till Alastair Reynolds space opera Revenger) och The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (som spelade stor roll i vårens höjdarbok Monster i terapi av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld).

Inte helt lättlästa, men ändå klart värda att utforska, är Don Quixote av Miguel de Cervantes (”den första moderna romanen”) och Herman Melvilles Moby-Dick (”en modernistisk roman skriven 100 år före modernismen”). Den förstnämnda läses lämpligen parallellt med tittande på Terry Gilliams The Man Who Killed Don Quixote – filmen som blivit liktydig med ”development hell”. Moby-Dick är klart njutbar också för en modern läsare och har haft enorm betydelse, inte minst för sf- och fantasyförfattare.

Inte en del av Macmillan-serien, men ändå väldigt snygg och prisvärd, är The Complete Novels of Jane Austen som vi just nu säljer till kampanjpris. Det är en amerikansk, inbunden utgåva med alla Austens avslutade romaner: Sense and Sensibility, Pride and Prejudice, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey och Persuasion.  

Alla våra klassiker finns samlade på klassikersidan.


Kommentarer

Nyhetsbrev